EU z Ukrajino ustanovila preiskovalno komisijo o vojnih zločinih in zločinih proti človeštvu

Datum:

EU je z Ukrajino ustanovila posebno preiskovalno skupino za zbiranje dokazov o vojnih zločinih in zločinih proti človeštvu. Unija je pripravljena okrepiti prizadevanja z napotitvijo preiskovalnih skupin na teren v podporo ukrajinskemu tožilstvu, tudi ob pomoči Eurojusta in Europola, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednica Evropske komisije Von der Leynova je “o grozovitih umorih, ki so bili odkriti v Buči in na drugih območjih, od koder so se pred kratkim umaknile ruske sile“, danes po telefonu govorila z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Pri tem mu je zagotovila podporo Evropske komisije, so sporočili v Bruslju.

Strašne podobe ne morejo in ne bodo ostale brez odgovora,” je zatrdila predsednica komisije in dodala še, da “storilci teh grozljivih zločinov ne smejo ostati nekaznovani”.

Vključeno tudi Mednarodno kazensko sodišče
Po njenem prepričanju je potreben globalen odziv. Tako že potekajo pogovori med uradom za pravosodno sodelovanje članic EU (Eurojust) in Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC), da bi združili moči in da bi sodišče postalo del skupne preiskovalne skupine. Tak usklajen pristop ukrajinskih oblasti, EU, držav članic in evropskih agencij ter ICC bo omogočil zbiranje, analizo in obdelavo dokazov na učinkovit način, so zapisali v sporočilu Evropske komisije. Von der Leynova je komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu naročila, naj vzpostavi stik z ukrajinskim generalnim tožilcem. Evropska komisija bo zagotovila vso potrebno tehnično in finančno podporo vsem preiskavam pod okriljem EU, so še navedli v Bruslju.

Ukrajinsko in mednarodno javnost so v zadnjih dneh pretresla poročila in prizori o domnevnih ruskih pobojih civilistov v mestu Buča severovzhodno od ukrajinske prestolnice Kijev, poroča STA. Več tujih voditeljev jih je označilo za genocid, vrstijo pa se tudi pozivi k dodatnim sankcijam proti Rusiji. Pripravo le-teh naj bi nadaljevala tudi EU.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...