Evropa je hitro doživela razočaranje nad Bidnom – najbolj boleče Francija

Datum:

ZDA in Velika Britanija sta Franciji pravkar zarili nož v hrbet. Govora je o novem (za Francijo bolečem) zavezništvu AUKUS – novi varnostni obliki sodelovanja na Tihem oceanu, ki je usmerjena proti Kitajski. To je novo zavezništvo Avstralije, Velike Britanije in ZDA. Pariz je ob tem potegnil “ta kratko”. 

Ključni element sporazuma je, da bo Avstralija svoje podmornice gradila na jedrski pogon, tehnologija pa bo ameriška. To pa pomeni, da bo Canberra prekinila sporazum iz leta 2016. Bil je vreden kar 66 milijard ameriških dolarjev in se je nanašal na francosko sodelovanje pri izgradnji 12 avstralskih podvodnih plovil na konvencionalni pogon, poroča wPolityce.

Francoska orožarska industrija, ki je odvisna zlasti od izvoza, bo to izgubo težko nadomestila. V francoskem podjetju Naval Group je že govora o zmanjšanju števila delovnih mest. Ob tem je bil seveda močno ranjen tudi ego “La Grande Nation”. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je že umaknil veleposlanika iz Canberre in Washingtona. 

Avstralski premier Scott Morrison, ki je skupaj z Bidnom Franciji porinil nož v hrbet. (Foto: epa)

Ne pa tudi iz Londona, da bi tako pokazal, kako majhen strateški pomen ima Združeno kraljestvo. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je London celo imenoval za “peto kolono” sporazuma AUKUS. Minister za evropske zadeve Clement Beaune, prav tisti, ki je na Poljskem iskal cone “osvobojene” LGBT, pa je celo dejal, da je Velika Britanija zapustila Evropsko unijo, da bi postala “washingtonski pudelj”. 

Biden kot Juda Iškarijot: Za “srebrnino” je izdal dobrega starega prijatelja!
Premier Janez Janša je imel še kako prav, ko je napovedal, da je Biden v resnici eden najšibkejših predsednikov v ameriški zgodovini, čemur pritrjuje vse več poznavalcev. Tokrat je nečastno pokleknil pred ameriškim orožarskim lobijem in izdal svojega dolgoletnega zaveznika na evropskem kontinentu – Francijo, kar bo imelo resne in daljnosežne posledice. Spomnimo tudi, kako je Afganistan kaotično predal v roke talibanom, s tem pa tudi svobodo ljudi, premoženje, vojaško opremo in vse ostalo, kar je naletelo na ostre kritike po celem svetu.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...