Evropska komisija demantirala popolnoma napačne očitke o Věri Jourovi

Datum:

“Tukaj so cenzurirali. Točko ciljev sestanka med Accettom in Jourovo,” se je evropski poslanec dr. Milan Zver odzval na današnji odziv Evropske komisije o Věri Jourovi. Komisija se je namreč odzvala na popolnoma napačne trditve. 

Podpredsednica Evropske komisije Věra Jourova tako kot vsi člani kolegija uživa močno podporo predsednice Evropske komisije, so pojasnili v splošnem odgovoru. Kar pa še ne pomeni, da podporo tudi v resnici uživa.

V Bruslju so danes v odgovoru na novinarsko vprašanje ponovili svoje stališče in zavrnili očitke, da je Jourova skušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij ter se vmešavala v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije.

Tiskovni predstavnik komisije Christian Wigand je poudaril, da je Jourová pristojna za področje vladavine prava in vsa ključna vprašanja, povezana z njo. Sestanki z najvišjimi predstavniki sodstva in ustavnih sodišč v članicah EU so tako del njenega dela. Zatrdil je, da se Jourová ob dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom ni pogovarjala o Radioteleviziji Slovenija (RTV) ampak o vladavini prava. SDS trdi, da je ustavno sodišče odpravilo zadržanje novele zakona o RTV SLO zaradi vpliva komisarke Jourove.

Wigand je še pojasnil, da se Jourová v okviru svojih nalog redno srečuje s predsedniki ustavnih sodišč članic Unije, med primeri iz preteklosti pa naštel srečanja s predsedniki ustavnih sodišč Romunije, Češke, Poljske, Španije in Nemčije. “To je torej nekaj običajnega,” je dejal.

Zver: Komisija ne ve, kaj ta dela
Današnji odziv tiskovnega predstavnika Evropske komisije
na včerajšnjo novinarsko konferenco glede Jourove žal dokazuje, da Komisija ne ve, kaj Komisija dela. Njen predstavnik namreč opravičuje cenzuro poročila, ki ga je Evropska komisija že pred več kot pol leta v celoti razkrila. A predstavnik očitno misli, da je problem še vedno v poročilu. Cenzuro tega poročila smo odpravili že pred več kot pol leta. Sicer so tudi razlogi za cenzuro pred desetimi meseci, ki jih danes ponavlja tiskovni predstavnik, lažni, saj pravi, da nisem zahteval celotnega poročila. To seveda ne drži. Zahteval sem VSO dokumentacijo znotraj kabineta Jourove in drugih kabinetov EK.

Foto: Bobo

Na Splošno sodišče EU grem torej na podlagi novih dokumentov – opomnikov, ki so jih za obisk Jourove pripravili v njenem kabinetu in smo jih prejeli pred kratkim. Tukaj so cenzurirali. Tretjo točko ciljev sestanka med Accettom in Jourovo – kar je tudi edina vsebinska cenzura. Cenzuro sicer v spremnem dopisu opravičujejo s tem, da se o tej točki na sestanku itak niso pogovarjali in da bi takšno razkritje ogrozilo odločevalski proces EK ter vodilo v samocenzuro uradnikov, ki pripravljajo takšne opomnike.

Jaz torej problematiziram cenzurirano 3. točko opomnika in ne pet strani že pol leta decenzuriranega poročila. Ko bi vsaj kakšen slovenski dopisnik sledil temi in znal demantirati tiskovnega predstavnika Komisije. A žal …

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...