Evropski parlament: Lukašenko mora odgovarjati enako kot Putin

Datum:

Evropski parlament je 13. septembra sprejel resolucijo o uradnem priznanju, s katerim beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka priznava kot sostorilca zločinov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Evropski parlament meni, da je Lukašenko omogočil “rusko neupravičeno agresivno vojno” proti Ukrajini in zato nosi neposredno odgovornost “za uničenje in škodo, povzročeno Ukrajini”, piše v resoluciji, poročajo tuji mediji.

Evropski parlament beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka priznava kot sokrivca za vojno v Ukrajini. Mednarodno sodišče za ruske zločine mora zato preiskati tudi vodstvo Belorusije, ne le Putina, piše v resoluciji, navaja Yahoo in dodaja, da so bile evropske članice pozvane,  naj “sprejmejo vse potrebne ukrepe”, da se beloruske uradnike lahko preganja.

Evropski parlament je v sprejeti resoluciji obsodil tudi deportacijo 2150 ukrajinskih otrok v Belorusijo in obsodil beloruski Rdeči križ zaradi njihove vpletenosti. Belorusija naj bi bila “satelitska država Rusije”, zato se v skladu s tem državam članicam EU svetuje, naj poiščejo pravne načine za zaseg finančnih sredstev beloruskega vodstva in ustreznih podjetij, da bi jih, če je mogoče, usmerili v obnovo Ukrajine. Poslanci Evropskega parlamenta so pozvali k uvedbi “zrcalnih” sankcij proti Belorusiji, podobnim tistim, ki jih je EU uvedla proti Rusiji v povezavi z njeno agresijo na Ukrajino.

Foto: epa

Za Belorusijo enake sankcije kot za Rusijo
Prav tako bi po zapisanem v resoluciji morali obe državi uvrstiti na seznam tretjih držav Evropske unije, v katerih obstaja veliko tveganje za pranje denarja in financiranje terorizma. Športnikom iz nobene države ne bi smeli dovoliti nastopanja na mednarodnih športnih tekmovanjih, dodaja resolucija. Resolucija opozarja na celoten seznam zločinov beloruskega režima, od spodbujanja sovraštva in sodelovanja v ruski protiukrajinski propagandi do neposredne podpore ruski vojski, vključno s tem, da ji je dovolil napad na Ukrajino z ozemlja Belorusije in neposredno dobavo streliva in vojaške opreme. Lukašenkov režim mora prevzeti odgovornost za sostorilstvo v zločinu agresije, v vojnih zločinih, v zločinih proti človeštvu in za zločin genocida nad Ukrajino.

Evropski parlament je dejanja Lukašenkovega režima ocenil kot zločin proti človeštvu v skladu z Rimskim statutom mednarodnega kazenskega sodišča. Parlament poleg izdaje naloga za aretacijo Lukašenka poziva Svet Evropske unije, naj razširi seznam sankcioniranih oseb in nanj doda tiste, ki so sodelovali pri prisilni deportaciji ukrajinskih otrok v Belorusijo, še poroča portal Pravda.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...