Zver: Mehanizem vladavine prava je politično orodje levice za boj proti desno-sredinskim vladam

Datum:

Govor predsednice EU Ursule von der Leyen o stanju Unije v sredo je zaznamoval več močnih retoričnih not, od vznemirljivih sklicevanj na zgodovinsko usodo do ganljivih anekdot. Po mnenju evropskega poslanca Milana Zvera pa je zavzela premehak položaj do pomembnih tem in “sadila rožice”, kot vedno, namesto, da bi govorila o konkretnih problemih ljudi. Meni, da je to premalo za upravičenje svojega vnovičnega konkuriranja za predsednico EU.

                   

Ursula von der Leyen si je s svojim nedavnim govorom v Evropskem parlamentu prislužila očitke številnih politikov in nevladnih organizacij, hkrati pa se je izogibala provociranju glavnih volivcev. Evropski poslanec Milan Zver je njen govor primerjal z govorom vodje nemških krščanskih demokratov (CDU) Friedricha Merza v Bundestagu, ki je za razliko od predsednice EU zavzel jasna stališča o ključnih temah, ki zadevajo resnične probleme ljudi, “premalo je “Merza” v njenem govoru”, je zapisal Zver na Twitterju.

Merz: Poudarek na gospodarski rasti in problem ilegalnih migracij
Evropski poslanec Milan Zver je na Twitterju v sporočilu primerjal dva zanj prelomna govora v zadnjem tednu. “Prvega je v Bundestagu imel Friedrich Merz, prvak CDU, drugega pa Ursula von der Leyen, ki je v EP spregovorila o stanju v Uniji. Merz je ostro kritiziral nemško gospodarsko politiko. Med drugim je dejal, da mora Nemčija ostati industrijska družba, ohraniti moč kmetijstva in klasične avtomobilske industrije, ponovno mora odpreti vrata jedrski energiji in ohraniti globalno konkurenčnost. V času klimatskih sprememb bi morali Nemci okrepiti gospodarsko rast, ne pa da jo zeleni prehod niža. Največji problem pa so ilegalne migracije, do katerih se vlada dela nemočno. Zato Merz zahteva odločnejšo politiko in večji nadzor na mejah,” je poudaril ključna Merzeva izhodišča.

Foto: epa

Predsednica EU pa znova “sadi rožice”
Merz je po njegovih besedah kritiziral levico, ki “namesto svobodne države gradi vsestransko “paternalistično” državo, ki državljanom odzvema podjetnost”, pri čemer Zver vidi dokončno prekinitev z dolgoletno paradigmo Angele Merkel. Njegov govor Zver označuje za prelomen in ga primerja z govorim von der Leynove, ki je bila premehka v razpravi o ključnih težavah, ki pestijo EU, pri čemer Zver ocenjuje, da njeno vnovično konkuriranje za predsednico EU ne bi bilo upravičeno. “Po pričakovanju je govorila všečno, natrosila je polno lepo ubesedenih obljub, bi rekli, “sadila je rožce” kot vsako leto doslej. Občutek je, da konkretni problemi običajnega človeka danes v Strasbourgu niso bili nagovorjeni. Izpostavljala je puhlice iz Platforme Fit for 55 o čistem ali zelenem prehodu, v katerem naj se ohrani konkurenčnost EU gospodarstva. O kmetih je rekla, da jih EU potrebuje, zlasti njihovo trajnostno kmetovanje. Saj veste, kaj to pomeni. Z radikalno spremembo kmetijstva Evropa ne bo ostala prehransko samooskrbna. Kdo ji bo to že razložil?” je nadaljeval Zver.

Njegov očitek njenemu govoru je letel tudi na premalo poudarka na migracije, ki so po njegovih besedah statistično primerljive s tistimi iz leta 2015. Očita ji tudi, da je bila edina obljuba glede boja proti migracijam mednarodna konferenca o tihotapcih, pri čemer je poudaril, da obstajajo veljavni sklepi Evropskega sveta izpred let, ki zavezuje EU k vzpostavitvi vstopnih točk izven meja EU, vračanje migrantov v države izvora ter krepitve zunanje schengenske meje. “Evropska komisija bi morala skrbeti za izvrševanje teh zavez, ne pa le organizirati novih in dragih mednarodnih konferenc. Niti z besedo ni omenila NVO-jev, ki pomagajo tihotapcem in so včasih celo sofinancirani z EU denarjem,” poudarja.

Hrvaška, Bregana, šotorsko naselje na mejnem prehodu Obrežje.

Zver: vladavina prava je postalo politično orodje levice proti desnosredinskim
Von der Leynova je znova o vladavini prava govorila kot o temelju EU, čeprav je jasno, da je “dokazano postal politično orodje levice v borbi proti desnosredinskim vladam“. Zver meni, da bi morali državljani EU slišati predloge o tem, kako vzpostaviti mehanizem proti takšnim zlorabam. V nadaljevanju zapiše, da ga veseli napoved EK, da bo v prihodnjem letu posvetila več pozornosti konkurenčnosti, za katero meni, da jo je EU že dovolj izgubila. Predsednica EU se je po Zverovih besedah pohvalila z zmago nad covidom-19, 800-milijardnim paketom za razvoj, z zelenim dogovorom, ki da ne bo ogrožal ekonomije, kar je po njegovem mnenju “sporna trditev”, in da kljub razlogom proti ona še kar vztraja z začrtano potjo.

Zver je prepričan, da bi morala predsednica “bolj jasno nagovoriti Evropejce, izpostaviti izzive in povedati, kako se jih bo komisija v zadnjem letu mandata lotila. Za težave je krivila zunanje dejavnike, npr. Kitajsko, s katero začenja trgovinsko vojno zaradi domnevnega dampinga Kitajske pri proizvodnji e-avtomobilov”. Ocenjuje, da za dolgotrajno okrevanje niso krivi le zunanji dejavniki, ampak predvsem slabe ekonomske politike v EU, ki so spodbujene ali celo vodene v Evropski komisiji. “Skratka, zamujena priložnost, premalo je “Merza” v njenem govoru, da bi lahko zaključili, to je to!” je zaključil v zapisu.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...