Evropski poslanec Zver o evroposlancih iz SD in LMŠ: Evropska sredstva potrebujemo za razvoj, za gradnjo domov za ostarele, za zdravstvo, socialo … vse te sektorje je tranzicijska levica skozi leta dodobra izčrpala!

Datum:

Kot je znano, je četverica evroposlancev iz vrst SD in LMŠ (Tanja Fajon, Milan Brglez, Irena Joveva, Klemen Grošelj) začela z intenzivno kampanjo, da bi evropske institucije na podlagi domnevnega rušenja vladavine prava v Sloveniji blokirala izplačilo evropskih sredstev, ki jih je še nedavno na mučnih pogajanjih o proračunu EU priboril premier Janez Janša. Na ta dogajanja se je za časopis Demokracija odzval evropski poslanec dr. Milan Zver.

“Razprava o stanju pravne države in vladavini prava v Sloveniji je zagotovo potrebna. Na krivice, ki se dogajajo v pravosodju, opozarjamo že vrsto let, tudi mednarodno javnost smo že obvestili o težavah, ki se dogajajo pri nas, a se mednarodna javnosti doslej ni zganila. Tudi o tem, kako potrebna je reforma pravosodja govorimo že dalj časa, vendar sprememb zaenkrat ni bilo,” opozarja evropski poslanec iz vrst SDS dr. Milan Zver.

“Žal, pa je dediščina tranzicijskih levih vlad kot sta klientelizem in nepotizem v vseh vejah oblasti ter nerazumno spreminjanje in kopičenje pravnih predpisov, globoka, in terja veliko naporov in moči, da se to spremeni. Vlada Janeza Janše, ki je prevzela oblast letos v marcu, je dobro zavihala rokave, da bi izboljšala situacijo na področju vladavine prava, toda nekaj, kar ima globoke korenine, je nemogoče spremeniti čez noč,” je v odzivu zapisal dr. Zver.

Vladavina prava v času tranzicijskih vlad ni bila na dnevnem redu
Kot je pojasnil, se boji, da morebitna razprava v Evropskem parlamentu o stanju glede vladavine prava, ne bo potekala prav nič v tej smeri, temveč o vsem drugem in da si bodo poslanci levih strank v Evropskem parlamentu prizadevali očrniti Slovenijo zgolj in samo iz razloga, ker je na oblasti desno-sredinska politična opcija. “Namreč na vladavino prava v času tranzicijskih vlad niso opozarjali niti z besedo,” je opozoril dr. Zver.

 

“Skrajno neprimerno in nedržavotvorno pa se mi zdi, da se v boju za oblast izrabljajo tudi politična orodja, ki lahko škodujejo državljanom in ki lahko v posledici pomenijo tudi, da bi Slovenija pridobila manj evropskih sredstev, kot jih je z muko izpogajala. Vprašanje vladavine prava politična levica v Sloveniji izrablja v politične namene, enako kot to počnejo leve sile v Evropskem parlamentu pri vprašanju vladavine prava na Poljskem ali Madžarskem,” je delovanje omenjene četverice ocenil dr. Zver.

Kot je še izpostavil, je Vladi Republike Slovenije uspelo, da je izpogajala zgodovinsko visok znesek EU sredstev, ki jih Slovenija nujno potrebuje za uspešno okrevanje gospodarstva po zaustavitvi javnega življenja zaradi koronavirusne krize. “Finančna sredstva potrebujemo za razvoj, za gradnjo domov za ostarele, za zdravstvo, socialo, infrastrukturo in za pomoč podjetnikom in obrtnikom… Vse te sektorje je tranzicijska levica v zadnjih nekaj letih dodobra izčrpala. V našem interesu je, da do takšne razprave na način kot si jo zamišljajo poslanci levice ne pride, bi bilo pa prav, da bi spregovorili o dvojnih merilih, ki jih imajo do vprašanj vladavine prava posamezni poslanci.”

Evropski poslanci Klemen Grošelj, Irena Joveva, Milan Brglez in Tanja Fajon bi Sloveniji odvzeli evropska sredstva. (Foto: STA)

Slovenska tranzicijska levica zlorabila pravosodni sistem v primeru Patria
Evropski poslanec je izrazil tudi bojazen, da se mehanizem za nadzor, ki ga je pred leti sam predlagal prav zaradi primerov zlorabe pravosodja, kot se je zgodil v zadevi Patria, obrača v svoje nasprotje. Povrh vsega se bodo vprašanja glede vladavine prava sedaj tudi vezale na evropski proračun, s tem pa se pojavlja resna nevarnost, da bo Slovenija in blaginja njenih državljanov postala talec oblastnih ambicij tranzicijske levice.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Grims pojasnil, zakaj ni želel glasovati o deklaraciji o Ukrajini

Slovenski dominantni mediji, ki delujejo pod okriljem tranzicijske levice,...

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...