[Video] Ob odgovornosti Židana za poklon terana Hrvatom, spomnimo na besede Janeza Janše iz predvolilnega soočenja, ki mu je odgovoril: “Ste pa vi radikalno nesposobni!”

Datum:

Potem, ko se je izkazalo, da je Slovenija izgubila tožbo na Sodišču Evropske unije glede zaščite imena teran na račun neodgovornega dela tedanjega ministra mag. Dejana Židana, je postalo jasno, da še kako držijo besede predsednika vlade Janeza Janše, ki jih je v vlogi predsednika Slovenske demokratske stranke izrekel na predvolilnem soočenju leta 2018. Židanu v poduk je namreč dejal naslednje: Gospod Židan, če smo mi radikalni, potem smo radikalni pri zaščiti slovenskih interesov, pri zaščiti slovenskega gospodarstva, pri zaščiti blaginje Slovencev. Mislim, da pa mi nismo radikalni v smislu v katerem ste vi govorili. Ste pa vi radikalno nesposobni, kar ste dokazali.”

                   

Če je morda kdo pričakoval, da se bo Dejan Židan na račun razsodbe posul s pepelom, se je uštel, namreč sam trdi, da škode za Slovenijo ni in da bo škoda vidna kvečjemu na strani potrošnikov. Očitno pa nekdanji minister za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano pozablja, da so s tem v prvi vrsti oškodovani slovenski pridelovalci vina teran.

Gre za politično zaušnico
V zadevi teran, ki jo je zakuhal Židan je sosednji Hrvaški dovoljeno, da lahko v trženju svoje znamke Vina Istre napišejo na svoje stekleničke besedo teran. Z zavrnitvijo te sodbe slovenski vinarji tako nimajo več ekskluzivne pravice do uporabe imena teran. Na enega največjih Židanovih polomov se je odzval evropski poslanec Franc Bogovič, ki je brez dlake na jeziku poudaril, da gre za politično zaušnico Židanu in njegovi ekipi, ki je nediplomatsko zavračala pogovore s hrvaško stranjo in predstavniki Evropske komisije na temo terana. Kritična je bila v odzivu tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je izpostavil, da je zanjo razsodba sodišča pričakovana, saj je celoten proces v zvezi s teranom spremljala vse od začetka. “Narejenih je bilo preveč napak, izgubljenih preveč priložnosti. Takrat, ko bi moralo ministrstvo pod vodstvom Dejana Židana Evropski komisiji predložiti dokaze, argumentirano nastopati, se pogovarjati, tega ni storilo. S tem so zapravili priložnost, ko bi lahko vendarle ta postopek obrnili v svoj prid.” 

Na to, da so trditve, kako odločitev naj ne bi škodila Sloveniji, smešne, je pred dnevi jasno izpostavil Janša, ko je preko Twitterja izzval Židana in zapisal naslednje: “Zanimiva argumentacija. Odločitev EK naj Sloveniji ne bi škodila, kljub temu pa se je Židan nanjo pritožil na evropsko sodišče. Zakaj torej? In zapravil zanjo veliko denarja. Zakaj torej?”. Verjetno bi Socialni demokrati z Židanom na čelu na vse skupaj gledali drugače, če bi za odvetniške storitve plačali iz lastnega žepa.

Pretirana samozavest in gluhost na večkratna opozorila tedanje opozicije, vinarjev in raznovrstnih strokovnjakov nas je pripeljala do prave pravne blamaže na evropskem parketu. Bo sploh kdo prevzel politično odgovornost in povrnil škodo slovenskim vinarjem, ki predelujejo teran, ali se bo le zamižalo na obe očesi, ker je to pač najlažje?

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...