Evropski poslanec Zver pozval Sophie in ‘t Veld, da z odstopom povrne ugled parlamentu EU

Datum:

V petek smo bili v Evropskem parlamentu, osrednjem hramu demokracije v Evropski uniji, priče škandaloznemu presedanu, ki si ga je privoščila nizozemska evroposlanka Sophie in ‘t Veld kot predsednica skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, med obravnavo vprašanja  o vladavini prava in medijski svobodi v Sloveniji.  

                   

Na njej sta preko videokonference aktivno sodelovala predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti. Še pred zasedanjem je bilo dogovorjeno, da bo po koncu razprave Janeza Janše predvajan dokumentarec o demokraciji in stanju medijske krajine v Sloveniji. Dogovarjanje o predvajanju videoposnetka je potekalo prek slovenskega veleposlanika v Bruslju Iztoka Jarca,  predsedujoča in’ t Veldova mu je celo zagotovila, da bo omogočena tudi grafična predstavitev.  Čeprav je bil posnetek pripravljen,  je sledil njegov samovoljen umik  s strani predsedujoče Sophie in’ t Veld. Ker tudi protest premierja Janše ni pomagal, je ta zapustil videokonferenco.

O petkovem dogajanju v Evropskem parlamentu in odzivu predsednika vlade Janeza Janše, smo v intervjuju za mnenje vprašali evropskega poslanca ELS/EPP dr. Milana Zvera.

Je moč potegniti neko paralelo med dogajanjem v slovenskem parlamentu, v katerem si levičarska opozicija ves čas prizadeva zrušiti koalicijsko vlado Janeza Janše in petkovim škandalom, ki ima izrazito močan pridih agende, samo da ni Janša?
Ja, res je tako, neke paralele med slovensko in evropsko sceno bi se lahko potegnile. Kar se levice tiče pri nas doma in v EU, oboji delujejo na isti platformi. To, kar smo videli pri Sophie in ‘t Veld, je le kopija funkcioniranja Tanje Fajon S&D na slovenski sceni. Nizozemska poslanka je že doslej ves čas v svojih nastopih izkazovala pripadnost radikalnim levičarskim stališčem. Ves čas odpira neke radikalne teme, zato med poslanskimi kolegi ne uživa kakšnega večjega spoštovanja. Prislovično je igrala vlogo “pucnfleka” za belgijskega poslanca EU parlamenta iz vrst liberalcev Guya Verhofstadta. In ta sloves se je drži še danes.

Belgijski poslanec Evropskega parlamenta iz vrst liberalcev Guy Verhofstadt (Foto: epa)

To, kar je naredila v petek, s cenzuro predsednika vlade ene od članic EU, je presedan. Glede na njeno držo, s kom je v politični španoviji, je bila njena poteza tudi pričakovana. Bal sem se, da se bo kaj takega zgodilo. Na nek način je umazala evropski hram demokracije, kjer bi moral vladati duh demokratičnega in odprtega dialoga, ona pa se je potrudila, da je te vrednote potisnila na stranski tir. Močno verjamem, da je imela Sophie in ‘t Veld pred in med sejo veliko “prišepetovalcev”, zlasti njenih kolegic, tudi iz Slovenije (Tanja Fajon, Irena Joveva,…) Številna SMS sporočila so jo postavila na laž, ko je za objavo dokumentarca, ki ga je želel prikazati predsednik vlade Janša, dejala da ne ve, kakšna je njegova vsebina. Resnica pa je, da dokumentarca ni želela prikazati, ker bi se ji v trenutku podrl konstrukt diskreditacije vlade Janeza Janše, da duši medijsko svobodo v Sloveniji. Iz njega izhaja, da so v resnici nasilje nad novinarji izvajale levičarske vlade, od Bratuškove, preko Mira Cerarja do Marjana Šarca!

Predsedujoča Odboru EP za spoštovanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic Sophie in’ t Veld.

Petkovo dogajanje me spominja na “veliki pok”, na nekaj kar smo že doživeli. Laži in podtikanja, ki jih ustvarja slovenska levica in njej naklonjeni mediji o ogroženi pravni državi in onemogočanju novinarjev in medijev s strani Janševe vlade, je kot kurantna roba romalo k ideološkim zaveznikom in medijem, ki se je končal z “velikim padcem” v Bruslju. Gre to pripisati dejstvu, da bomo čez tri mesece prevzeli vodenje Evropske unije?
To je ena plat zgodbe. Je pa še ena druga. Res je sicer, da v normalni politiki, da se predsedovanja v Evropski uniji ne izrabljajo za dosego lastnih ozkih političnih interesov. V Sloveniji je seveda drugačna scena. Levičarska opozicija “gre na nož”, ker jih samo predsedovanje ne zanima, le da se v evropskem prostoru očrni Janševa vlada in da bi bile ocene njenega predsedovanja EU slabe, ker da se ukvarja z domačimi zdrahami in ne z razvojnimi projekti EU.

Naj spomin, da je bilo predsedovanje EU leta 2008 v času prve Janševe vlade deležno najvišjih ocen, ki jih doslej še ni presegla niti ena predsedujoča država. Prav tega slovenska levičarska opozicija nikakor noče dopustiti, zato zlivanje gnojnice po vladi Janeza Janše doma in v evropskem prostoru.

Janez Janša (Foto: Twitter)

Drugi problem v tej zvezi pa je večji in za našo prihodnost v Evropski uniji celo usoden. Ne gre le za ugled v času predsedovanja, temveč gre za status Slovenije, ki je lahko v naslednjih letih še kako problematičen. V Evropskem parlamentu smo namreč sprejeli mehanizem, ki omogoča, da državam, kjer naj ne bi bila vladavina prava ustrezna, oteži ali celo onemogoči črpanje evropskih sredstev. To pa je glavni problem! Nekoč se bo moral obraze iz vrst politike, ki danes dela zdraho doma in v Evropi, vprašati ali se zavedajo, da lahko “etiketa” o kršitvah vladavine prava in medijske svobode, neposredno vpliva na mehanizem črpanja evropskih sredstev. To ima lahko hude posledice za neposreden razvoj Slovenije. Evropa bo v naslednjih letih veliko več investirala v nova delovna mesta kot slovensko gospodarstvo samo. Doslej je bilo za to namenjenih okoli 30 odstotkov sredstev, v prihodnje pa veliko več. Poleg rednega proračuna EU je tu še novi sklad za okrevanje po covid-19 epidemiji z enormnimi milijardami evrov, dodajmo še financiranje kmetijske politike in še nekateri drugi projektni viri. Do leta 2030 se bo nabralo vsaj 12 milijard evrov svežega investicijskega denarja, ki ga slovensko gospodarstvo samo ne zmore vložiti v razvoj Slovenije. In če nekdo sklene, da Slovenija ni upravičena do teh sredstev, nas čaka razvojna “ledena doba!” To smo videli pri Madžarski in Poljski, česar se v slovenski levici preprosto ne zavedajo!

Naklep slovenske levice je več kot prozoren, Slovenijo dodati ob Poljski in Madžarski na prag sramote. Zato me malo preseneča, da doslej v vaši politični skupini ELS/EPP petkovo dogajanje ni doživelo kakšne glasnejše reakcije. Molči vodja poslanske skupine ELDS/EPP v EU parlamentu  Manfred Weber, molči predsednik EPP Donald Tusk!?
Sam bi najprej rad videl, da se na petkovo dogajanje odzove politična skupina ELS/EPP v Evropskem parlamentu. Predsednik Manfred Weber bo moral oblikovati jasno stališče  in doseči, da bo v EU parlamentu prišlo do plenarne razprave o razmerah v Sloveniji z vidika vladavine prva in medijske svobode. Sam bom storil vse, da do razprave pride in da dobimo možnost pojasniti poslancem, ki zvečine zelo površno dojemajo in razumejo razmere v posamičnih državah članicah EU. Lotil sem se pisanja pisma, namenjenega vodstvu EU parlamenta, za podpis bom skušal pridobiti še kakšnega kolega, z jasno zahtevo, da Sophie in ‘t Veld odstopi s položaja vodje skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, ker je Skupini in samemu EU parlamentu povzročila nepopravljivo škodo ugledu najvišje evropske inštitucije. Dodal bom tudi zahtevo, da se Sloveniji omogoči prikaz realne slike razmer v naši državi.  Prepričan sem, da se bo ta “cenzorska” zgodba še nadaljevala.

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk (vir: Twitter)

Kar se Donalda Tuska tiče menim, da je “pogrebnik” Evropske ljudske stranke. Njegov predhodnik Joseph Daul se je ves čas trudil krepiti in razvijati EPP, ves čas je vodil ustvarjalni dialog, znal je prisluhniti tako Viktorju Orbanu in Janši, povedal tudi kakšno kritično, vendar je deloval povezovalno, Zdaj pa v ELS/EPP nimamo osebe, ki bi delovala povezovalno. Tusk je deluje  ravno nasprotno, zato se bojim, kakšna bo usoda politične skupine, ki deluje od leta 1976 in bila od konca devetdesetih let najmočnejša politična skupina v Evropi, danes pa je v tako slabi kondiciji. Bojim se, da se ne bo zgodilo nekaj velikega, ravno zaradi tega, ker nimamo dovolj sposobnih in karizmatičnih voditeljev, ki bi po eni strani razumeli razmere, po drugi strani pa znali strniti vrste Evropske ljudske stranke. Rabili bi obraz voditelja tipa Wilfrieda Martensa, ki je bil voditelj z veliko začetnico.

O svobodi in demokraciji nam ne bodo pridigali z našim denarjem preplačani birokrati, ki so bili rojeni v blaginjo. “Prav tako ne bomo nikoli pristali, da nas samooklicani varuhi svobode cenzurirajo,” je v odzivu na škandalozno samovoljo Sophie in’ t Veld poudaril premier Janez Janša. Izjava razkriva pokončnost in odločnost?
Drži! Ta poslanka zaradi svoje agresivnosti v Evropskem parlamentu ne uživa kakšnega posebnega ugleda. Vseeno pa se bo potrebno za resnico o dejanskih razmerah v Sloveniji, kar se pravne države in svobode medijev tiče, še posebej odločno boriti. Ta borba ne bo enostavna, ker ima levica v EU parlamentu večino, kadar gre za odločanje na konferenci predsednikov, ko se odloča o tem, katera vsebina bo prišla in katera ne bo prišla na dnevni red zasedanj EU parlamenta.

Sophie in ‘t Veld (Foto: FB)

Zato menim, da bo moralo v EU parlamentu priti do prestrukturiranja, in bo tudi prišlo. Če ne sedaj, v teku aktualnega mandata EU poslancev, se bo zagotovo zgodilo pred naslednjimi evropskimi volitvami. Zato si močno želim, da ELS/EPP še pred tem najde ustrezen izhod, rešitve, ki bi jo znova umestile v najmočnejšo politično grupacijo v EU parlamentu. Karte se bodo relativno hitro na novo porazdelile. Kot Slovenec upam, da nam levica ne bo pokvarila življenja v Evropski uniji. Prvič v času našega predsedovanja EU, drugič pa z ocenami, da Slovenija ne spoštuje vladavino prava in svobodo medijev, kar nas lahko posledično udari pri dinamiki črpanja evropskih sredstev ali celo, da bi nam odtegnili prilive iz EU. V takem primeru pa je vrag odnesel šalo. Sam ne zavračam potrebo po tovrstnih razpravah, ki so nujne, ampak ne tako, da celotno državo postaviš v brezizhodni položaj, tako rekoč talca ozkih političnih interesov slovenske levice, “samo da ni Janša!”

Evropska sredstva (Foto: Pixabay)

Gre vseeno za 12 milijard evrov, ki v tej finančni perspektivi čakajo v bruseljski blagajni, ponuja izjemno priložnost za investicijski cikel bo gospodarstvo, ki po koncu epidemije covida-19 potrebuje kisik za razvojni zagon. Tu je tudi zdravstvo, gradnja bolnišnic, domov za starejše. Vse to lahko, kakor so začeli, pokvari le levica z destruktivnim delovanjem doma in na tujem.

S petkovim dogajanjem si je Evropski parlament prisolil bolečo zaušnico, kajti poteptane so bile vrednote, ki so zapisane med razlogi za vsakoletno podelitev nagrade Saharov.
Seveda gre za zaušnico, zaušnico kulturi dialoga, ki je bila v EU parlamentu na dokaj visoki ravni. Da pa ena poslanka onemogoči predstavitev dejstev predsedniku vlade države članice, je seveda presedan. Janša sicer prihaja iz majhne države, evropska poslanka  Sophie in’ t Veld iz večje, vendar to ne pomeni, da velja pravilo močnejšega. Parlament je vseeno kraj za razpravo, za dialog, ne pa omejevanje teh pravic. Nizozemska poslanka deluje tudi v odboru Libre, ki se ukvarja s človekovimi pravicami in  temeljnimi ljudskimi svoboščinami, sama pa je s svojim početjem omadeževala podobo Evropskega parlamenta.

To bo tudi poudarek pisma, v katerem bomo zahtevali odstop Sophie in’ t Veld s položaja vodje skupine za spoštovanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic in s tem odboru Libre ter Evropskemu parlamentu povrne obraz verodostojnosti.

Boris Cipot/V fokusu

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj vse so do sedaj uspeli izvedeti o 20-letnem strelcu na Trumpa

20-letni strelec Thomas Crooks, ki je poskušal ubiti nekdanjega...

Magija gorskih jezer – nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne se je ob jezeru pri Borovljah,...