Švedski socialistični premier Löfven trdi, da so komunisti podpirali demokracijo

Datum:

Švedski predsednik vlade Stefan Löfven je bil deležen ostrih kritik zaradi izjave, da so se švedski komunisti (VPK) zavzeli za demokracijo, čeravno so v resnici prijateljevali z različnimi totalitarnimi režimi. 

                   

Švedski predsednik vlade Stefan Löfven, je svojo izjavo podal med intervjujem z lokalnim časopisom Dagens Nyheter, medtem ko je razglabljal o nedavni potezi liberalcev, da nameravajo sodelovati z desničarsko stranko Švedskih demokratov. Löfven je ob tem dejal, da nikdar ni razumel prepričanja, zaradi katerega se VPK ne zavzema za demokracijo. To je dejal, ko je bil povprašan glede zgodovinskih vezi med Socialnimi demokrati, ki jih vodi ter stranko VPK, poroča Breitbart.

Izjavo so kritizirali številni švedski politiki, kot na primer član liberalne stranke Arman Teimouri, ki je dejal, da je na primer VPK leta 1987, na svoji konferenci gostil delegate s Sovjetske zveze, Kitajske in Severne Koreje. VPK, nekoč Švedska komunistična partija, je od leta 1990, torej od padca komunizma na evropskem vzhodu, poznana pod imenom stranka Levica, s premierjem Löfvenom pa so sodelovali vse do leta 2019. Znano je, da VPK ni bila nikdar posebej demokratična stranka. Številni predstavniki stranke ne ustrezajo oznaki “demokrat”, kot jo razumemo v današnjem pomenu besede.

Vodja Švedskih demokratov Jimmie Akesson je premierja Stefana Löfvena pozval, da naj se opraviči žrtvam komunizma. (Foto: Twitter)

Vodja stranke Švedskih demokratov Jimmie Akesson je ob tem dejal, da je komentar njihovega premierja mogoče razumeti kot posmehovanje iz več deset milijonov ljudi, ki so bili žrtve gnusnih dejanj v imenu komunizma. Löfvena je pozval, naj se opraviči vsem žrtvam komunizma in pristavil, da je bila dosežena meja spodobnega. Kontroverzna izjava švedskega premierja ni prva, nedavno je namreč izjavil, da množični pokol z nožem, ki ga je storil afganistanski migrant, ni problem migracij.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Pripadniki ISIS v ruskem zaporu zajela dva paznika

Ruska tiskovna agencija TASS poroča o krizni situaciji v...

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...