Evropski voditelji se tepejo za Muskovo gigatovarno

Datum:

Med evropskimi velikimi silami se je razvnel boj za naklonjenost najbogatejše osebe na svetu – Elona Muska. V igri je nova gigatovarna avtomobilov Tesla. Za prestižni in dobičkonosen projekt tekmujejo Francija, Italija in Španija. Nekdanji predsednik vlade Janez Janša je pred skoraj dvema letoma v tekmo povabil tudi Slovenijo. 

                   

Na Muskovo objavo, da še vedno ni izbral lokacije četrte gigatovarne (tovarna Litij-ionskih baterij za Teslina vozila), se je Janša odzval z vabilom: “Dobrodošel si v Sloveniji,” vabilo pa podkrepil z dvema podatkoma. S svetovnim indeksom miru, na katerem se je Slovenija leta 2021 uvrstila na 5. mesto, ter dejstvom, da je Nikola Tesla, po katerem so Teslina vozila dobila ime, svojo prvo službo dobil prav v Mariboru.

Zaenkrat ni videti, da bi podobne ambicije (oz. kakršnekoli zunanjepolitične ambicije) gradil trenutni predsednik vlade Robert Golob, ki se z izjemo obveznih srečanj na evropskem parketu s tujimi državniki skorajda ne srečuje. Pred dnevi je obiskal severne sosede, a obisk žal ni uspel izboljšati skrhanih odnosov, ki jih generira vladna politika “odprtih vrat”, ravno nasprotno. Več TUKAJ.

Evropske države tekmujejo za gigatovarno
Med evropskimi velikimi silami trenutno izjemen interes izkazuje Francija, poroča Politico. “Danes je Francija privlačnejša kot kdaj koli prej. Toda konkurenca z drugimi državami je izjemno huda, zato izpostavljamo vse svoje prednosti,” trdi francoski minister za industrijo Roland Lescure. “Imamo konkurenčne prednosti,” je dejal in omenil zemljo, pripravljeno za uporabo, in poceni razogljičeno elektriko. A to ima prav tako Španija. V namen pridobivanja novih investicij v Franciji sprejemajo zakon, ki bo omogočil lažje pridobivanje potrebnih dovoljenj, še posebej za “gigatovarne”, in ponudil davčne olajšave za investicije v zeleno industrijo.

Prvo tovarno je postavil v Nemčiji
Ko je leta 2019 izbiral prvo lokacijo za gigatovarno, so bile v igri prav tako tri države, Nizozemska, Združeno Kraljestvo in Nemčija. Odločil se je za slednjo. Gradnja, oddaljenih kakšnih 35 kilometrov jugovzhodno od centra Berlina, se je zaključila leta 2021.

Tokat naj ne bi izbral Francije, temveč Španijo. Lokalni predstavniki oblasti v Valenciji, kjer bo tudi Volkswagen v prihodnje gradil svojo tovarno baterij, namreč trdijo, da se dogovarjajo s Teslo o večmilijardni investiciji. Špekulacija o prihodnji destinaciji (ali destinacijah) Teslinega kapitala poglablja Muskova izjava z vrha “Izberi Francijo”, kjer je dejal, da bo Tesla gotovo v prihodnosti investiral tudi v Franciji.

V igro pa je vpletena tudi Italija. Musk se je v četrtek v Rimu sestal s podpredsednikom italijanske vlade Antoniom Tajanijem in nato še s premierko Melonijevo. “Z velikim veseljem sem v Palači Chigi sprejela Elona Muska.” Melonija trdi, da je bilo srečanje prisrčno in plodno, na katerem so obravnavali “nekatera ključna vprašanja: inovacije, priložnosti in tveganja umetne inteligence, evropska tržna pravila in rodnost. Naprej proti izzivom prihodnosti, ki nas povezujejo.”

Muskov boj z Evropsko komisijo
A medtem ko se voditelji evropskih držav borijo za Tesline večmilijardne investicije, se njen direktor in večinski lastnik Musk spopada z Evropsko komisijo zaradi določil v EU kodeksu ravnanja na področju dezinformacij. Musk je Twitter umaknil iz sicer prostovoljnega dogovora, kar bi lahko signaliziralo tudi njegov in Twitterjev umik iz Evrope v celoti, ko bo avgusta začel veljati EU Akt o digitalnih storitvah, poroča Business Insider.

Gre za področje, ki spada pod portfelj francoskega komisarja Thierry Bretona, ki je ameriškemu investitorju v zadnjem obdobju “grozil” na Twitterju, rekoč, da “lahko bežiš, a skriti se ne moreš,” ter da bodo zakonska določila akta brezkompromisno uveljavljena.

Se bo Musk o prihodnji investiciji odločal tudi na podlagi tega, katera država mu bo lahko najbolj efektivno obljubila nemoteno poslovanje Twitterja na evropskih tleh? Musk naj bi dokončno odločitev sprejel do konca tega leta.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...