“Evropskost” pa taka: Za Fajonovo pomembni le dobri odnosi z “jedrnimi” (prvorazrednimi) EU državami

Datum:

“Delitev držav članic Evropske unije na jedrne države in ostale je neevropsko. Izključujoče,” je poudaril premier Janez Janša. Evropska poslanka in ponosna naslednica zveze komunistov je namreč zapisala, da so dobri odnosi z jedrnimi državami Evropske unije za Slovenijo ključnega pomena. Na Twitterju so se mnogi ob tem spraševali, ali je jedrna država nov izraz za prvorazredne države, ki se jim moramo drugorazredne države klanjati. “Zakaj že? Jaz namreč še vedno živim v iluziji, da smo si države znotraj EU enakovredne,” je zapisal Liberalec. 

Voditeljica stranke Socialnih demokratov Tanja Fajon tokrat ni bila zaskrbljena, pač pa se je pohvalila s prijetnim klepetom. Klepetala je namreč z nemško veleposlanico Natalie Kauther ter francosko veleposlanico Florence Ferrari, in sicer o aktualnem političnem dogajanju ter pričakovanjih pred predsedovanjem svetu EU. “Dobri odnosi z jedrnimi državami Evropske unije so za Slovenijo ključnega pomena,” je zapisala. Kaj sploh pomeni besedna zveza jedrna država? Ali namiguje, da so nekatere članice EU več vredne kot ostale? Se s tem poimenovanjem avtomatično dajemo v koš manjvrednih? Pri Fajonovi se sicer večkrat pokaže njena nagnjenost k izključujoči politiki, pa čeprav ves čas govori o sodelovanju, solidarnosti in enakosti. Ponosna naslednica komunistov verjetno še vedno živi v prepričanju, da so vse države v Evropski uniji enake, nekatere so pač bolj enake kot druge.

“Delitev držav članic Evropske unije na jedrne države in ostale je neevropsko. Izključujoče. V nasprotju s pogodbo EU. Srečamo ga samo v Sloveniji. Pri ostankih gojiteljev oziroma gojiteljic nekdanjega hlapčevskega odnosa do Beograda. Slovenija je povsem enakopravna in tako gleda tudi na vse ostale,” pa je zapisal predsednik vlade Janez Janša. Lojze Peterle je nekoč dejal, da s to demonizacijo zamegljujejo intelektualne klime in koncepte, ko govorijo, da se Slovenija oddaljuje od jedrne Evrope. “Mi smo del jedrne Evrope, kot država s srednjeevropsko identiteto,” je poudaril in ob tem tudi dodal, da je Viktorja Orbana proglašati za totalitarca nesmisel, saj je eden najbolj uspešnih evropskih voditeljev. Ta delitev na jedrne in ne-jedrne države EU se je namreč začela pojavljati v zadnjem času, ko naša levica želi prikazati, da se Slovenija oddaljuje od EU in približuje Višegradu – kar šteje za slabo, čeprav ni nujno tako.  Pogosto v enakem kontekstu slišimo omenjati tudi nemško-francoski vlak, “a na ta vlak mi nikoli nismo bili prav strastno povabljeni,” je v RTV oddaji na začetku leta dejal dr. Dimitrij Rupel, poleg tega pa še poudaril: “Sicer pa se naše prijateljevanje s srednjeevropskimi državami in nemško-francoski vlak niti ne izključujeta – to je ista zgodba.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...