Facebook odstranil Rittenhousa s črnega seznama nevarnih posameznikov

Datum:

Meta, kakor se po novem imenuje podjetje, ki ima v lasti Facebook, Instagram in WhatsApp, je s črnega seznama nevarnih posameznikov in organizacij umaknilo Kyla Rittenhousa. Najstnik bo tako po oprostilni sodbi dobil nazaj svoj Instagram in Facebook račun, uporabniki družbenih omrežij pa bodo po novem lahko njegovo ime omenjali brez strahu pred sankcijami.

Facebook je Kyla Rittenhousa uvrstil na črni seznam avgusta 2020, le nekaj dni po tem, ko je 17-letni Rittenhouse v samoobrambi ubil dva napadalca, tretjega pa ranil. Na sojenju, ki se je končalo 19. novembra 2021, je bil oproščen vseh obtožb. Rittenhouse je izzval srd izgrednikov Antifa in BLM, ko je pogasil požar na bencinski črpalki v lasti njegovih starih staršev v Kenoshi, ki so ga zanetili izgredniki.

“Po sodbi v Kenoshi smo odstranili restrikcije, ki so omejevale rezultate v iskalniku, povezane z vsebino in ključne izraze vključno s Kyom Rittenhousom,” je v izjavi za javnost v sredo, 1. decembra 2021, pojasnil tiskovni predstavnik Mete Andy Stone. Pri tem so pri Meti, kakor se podjetje, ki upravlja socialno omrežje Facebook, imenuje po novem, poudarili, da bodo še naprej brisali vsebino, ki slavi smrt pobitih kriminalcev v Kenoshi.

Na črnem seznamu fašisti, nacionalsocialisti in islamisti, a ne komunisti
Facebook je Rittenhousovo streljanje v samoobrambi 25. avgusta 2020 v Kenoshi označil za “množični umor”, poroča RT. Zaradi tega je bil v očeh tako Instagrama kot Facebooka Rittenhouse uvrščen v isto kategorijo kot Adolf Hitler, Benito Mussolini, Islamska država, talibani in Al Kaida.

Brian Fishman, Facebookov nekdanji direktor za protiteroristično politiko na srečanju notranjih ministrov G7 leta 2021 (foto: EPA)

Opazili boste, da na črnem seznamu, na katerem je najti fašiste, nacionalsocialiste in islamiste, umanjka še vsaj ena kategorija, ki je zakrivila samo v 20. stoletju več kot sto milijonov smrti. Komunističnih krvnikov, kot so Josif Stalin, Pol Pot, Josip Broz Tito, Nicolas Maduro ali Kim Jong Un, ni na Facebookovem črnem seznamu. Edina omemba komunistov je skozi dve lokalni komunistični teroristični skupini v Indiji in Filipinih. Facebookov črni seznam je oktobra objavil Intercept. Najdete ga TUKAJ.

Član izvršnega odbora pri Facebooku Brian Fishman, ki je bil tisti, ki je naznanil Rittenhousovo uvrstitev na črni seznam, je isti dan, kot je bila naznanjena Rittenhousova oprostilna sodba, zapustil podjetje. Vztraja, da je sosledje dogodkov “zgolj naključje” in da je svoj odhod naznanil že konec oktobra.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...