Znanstveniki odkrili povzročitelja krvnih strdkov, ki se je v izjemnih primerih pojavil pri cepljenju z vektorskimi cepivi

Datum:

Znanstveniki verjamejo, da so odkrili “sprožilec”, ki vodi do izjemno redkega pojava krvnih strdkov po cepljenju s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Vzrok za nastanek strdka je povezovanje posebnega trombocita v krvi z adenovirusom iz cepiva, na spletni strani poroča britanski BBC.

                   

Ekipa znanstvenikov v britanskem Cardiffu in ZDA je ugotovila, kako beljakovine v krvi privlači ključna sestavina cepiva, adenovirus. Menijo, da to sproži verižno reakcijo, ki lahko povzroči krvne strdke.

Cepivo AstraZenece je vektorsko cepivo, ki je sestavljeno iz drugega virusa iz družine adenovirusov, spremenjenega tako, da vsebuje gen za izdelavo proteina novega koronavirusa. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v naše celice, ki proizvedejo virusne proteine bodice. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa.

Protitelesa skupaj s krvnimi ploščicami ustvarijo strdke
Ko cepivo vbrizgajo v mišico posameznika, lahko del vstopi tudi v krvni obtok, poroča BBC. Cepivo v krvi se lahko poveže s posebnim tipom trombocita – faktorjem 4, zunanja površina adenovirusa pa naj bi močno privlačila beljakovine na teh krvnih ploščicah, poroča STA. V redkih primerih imunski sistem posameznika te krvne ploščice zmotno prepozna kot virus in nadnje pošlje protitelesa, ki se združijo s krvnimi ploščicami ter lahko ustvarijo krvne strdke, raziskavo povzema BBC.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...