Februarske manipulacije anket v osrednjih medijih: Šarec še naprej kanibalizira svoje koalicijske partnerje, zdaj je na vrsti Židanov SD

Datum:

Vzpon SMC Marjana Šarca se je zgodil predvsem na račun SD Dejana Židana. To so pokazali rezultati raziskave Mediane za POP TV, ki so bili objavljeni zadnji teden. A rezultati se dramatično razlikujejo od ugotovitev Ninamedie za TV SLO teden prej. Popularnost LMŠ ni čez 40 odstotkov. Židanovo SD pa je po poročanju POP TV prehitela celo Levica Luke Mesca, ki pa je tudi dosegla zanjo zadnje mesece slab rezultat. Manj kot deset odstotkov. Meritve so nastale še pred najnovejšo serijo odstopov in zapletov, katerih posledica sta odstopa še Jureta Lebna in Petra Vilfana.

So v SDS geniji ali meritve goljufajo?

Da v meritvah v februarju ni bilo vse čisto, ponazorijo deleži za najmočnejši stranki v obeh raziskavah. Po Ninamedii bi, upoštevam le opredeljene volivce, za LMŠ glasovalo 41,1 odstotka volivcev, za SDS Janeza Janša pa 15,2 odstotka. Teden pozneje po Mediani za LMŠ 29,2 odstotka, za SDS pa 22,8. Velikanska razlika kaže, da so te raziskave ali poljubne ali prirejene. Celo odstop poslanca LMŠ Darija Krajčiča zaradi domnevno ukradenega sendviča v trgovini nasproti parlamenta, ki si je medtem premislil in zdaj morda ne bo odstopil, ne more povzročiti takšnih turbulenc. Podobno je nenavaden precejšen upad SD po Mediani, na katerega bi lahko nekoliko vplivali zapleti z odstopljenim ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom.

Da gre za več, kaže primerjava rezultatov v obdobju pred lanskimi volitvami. Pred letom, ko so bile volitve poslancev, smo bili v začetku leta priča podobnemu vzponu Šarčevega LMŠ in Židanove SD v javnem mnenju. LMŠ je Mediana kar nekaj časa kazala krepko več kot SDS. Po Ninamedii pa je Židanova SD redno prehitevala Janševo SDS. Na volitvah je SDS LMŠ in SD prehitela v seštevku. Kar lahko pomeni, da je imel Janša genialno predvolilno kampanjo ali pa raziskovalci napihujejo LMŠ in SD. Takšni so podatki za šest največjih strank za prvo polovico lanskega leta po raziskavah javnega mnenja in na koncu na volitvah (upoštevani so le opredeljeni volivci, kar omogoča primerjave):

(Vir: Spletni časopis)

Stranki LMŠ in SD sta na volitvah dosegli nižji rezultat kot v katerikoli mesečni raziskavi pred tem. SDS nasprotno. Podobnemu dogajanju, a odstopanja so bila pri SD nekaj manjša, smo bili priča tudi pozneje, v času lokalnih volitev, ko je LMŠ dobro kazalo pred in po volitvah, le na dan volitev so doživeli katastrofo. Na grafiki so podatki iz časa lokalnih volitev in do danes za šest večjih strank:

(Vir: Spletni časopis)

Pred evropskimi volitvami se zdaj dogaja nekaj podobnega, le da po novem vrednosti LMŠ krepko višje kaže Ninamedia, in ne Mediana, je pa po slednji krepko nižje kot po Ninamedii Židanova SD. Rezultati v tem mesecu za vse stranke so po teh dveh raziskavah (le opredeljeni volivci) takšni:

(Vir: Spletni časopis)

Med manjšimi strankami je bila februarja še najvišje NSi Mateja Tonina, ki je po Mediani celo že blizu SD. Presenetljivo visoko, pred SMC Mira Cerarja in SNS Zmaga Jelinčiča, pa je SLS Marjana Podobnika, kar je pred evropskimi volitvami za to desno stranko, ki ji že drugič zapored ni uspelo priti v državni zbor, lahko pomembna vzpodbuda. Težava pa je, ker je prag na evropskih volitvah še krepko višji kot na parlamentarnih, konkurenca pa nič manjša.

 

Peter Jančič, Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...