[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Datum:

Najusodneje pri kanalu C0 je, “da se sploh gradi”. To so bile besede strokovnjaka Franca Maleinerja na današnji 4. seji komisije DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0, na katerem je bil med drugim tudi sam zaslišan kot priča. Kot priče so bili povabljeni tudi Mihael J. Toman, Joerg Prestor in Damir Josipovič.

Na 4. seji preiskovalne komisije DZ na temo gradnje kanala C0 so bili zaslišani strokovnjaki, ki so prepričani, da se kanalizacijski kanal C0 skozi zajetje pitne vode sploh ne bi smel graditi. V preteklosti so že večkrat poudarili, da obveznega preizkusa vodotesnosti kanal C0 in še manj nesmiselni betonski “sarkofag” ne bi uspešno prestala. Med potresi, poplavami in ob vdoru podtalnice bi ta betonski profil povzročil še dodatne hude poškodbe notranje cevi in jaškov.

Franc Maleiner, ing. strojništva, je na zaslišanju o kanalu#CO pojasnil, da gre za diletantsko gradnjo in da bi sam ob obisku gradbišča gradnjo nemudoma ustavil, saj je izvedba nepravilna.

Kdo je odgovoren?
Odgovoren je pravzaprav projektant, če teh zadev ne upošteva, in tudi nadzorni na gradbišču je odgovoren za veliko teh zadev, da gradnja poteka tako, kot je. Slednji po njegovih besedah ne bi smel dopuščati gradbenih napak oziroma bi takoj odstavil tak projekt, ker gre za hude gradbene napake.

Mene zanima, ali je imela ta gradbena firma sploh reference, saj se v razpisih zahtevajo reference, se sprašuje in poudarja, da so navadno razpisi zelo hudi, zahtevajo celo preveč, a “mogoče jih je zaobiti”.

Ljubljanski župan Zoran Janković in njegovi ljudje so vztrajali, da s projektom kanalizacijske cevi C0, ki poteka čez vodovarstveno zajetje, od koder se zagotavlja pitna voda za 300 tisoč ljudi, ni nič narobe, češ da je njihov material primeren. Resnica pa je povsem drugačna, je že večkrat opozoril tudi dr. Mihael J. Toman z Biotehniške fakultete. Opozarja na popolno nesmiselnost projekta, pri čemer je Maleiner opozoril tudi, da v naravi stoodstotne vodotesnosti ni.

Nevarnosti se seštevajo
Da se nevarnosti seštevajo, meni Joerg Prestor, strokovnjak za vode z Geološkega zavoda Slovenije. Meni, da se zmotno zadeve gledajo posamično, toda opazovati je treba končno stanje in se izogniti vsem posegom. “Ko so bile poplave in podobni dogodki, je bilo treba na hitro graditi daljnovode. Opozarjali smo, da ni dobro graditi daljnovodov skozi območja zajetja kljubčeprav gredo po zraku. Kjer gre enkrat daljnovod skozi vodnjake, pod njim ni več mogoče izvrtati novega vodnjaka”. Pravi, da daljnovod sicer ne povzroča nobene obremenitve, a omejuje prostor razvoju vodnega vira, zato je treba upoštevati končno stanje prostora.

Maleiner in strokovnjak Damir Josipović sta v preteklosti že večkrat opozorila na negativne posledice in razloge, da se kanal sploh ne bi smel graditi. Po zapisu, objavljenem na Alpe Adria Green, med drugimi avtorji menita, da se kanal C0 gradi samo zato, da se bodo ukinile dobro delujoče čistilne naprave (ČN): večji Brod in Vodice ter manjša Pirniče za skupno okoli 10.000 PE (1 populacijska enota ali PE pomeni onesnaženje vode, ki ga povprečno povzroči en prebivalec). Deljeni izpusti številnih čistilnih naprav v različne vodotoke na geografsko oddaljenih mestih so za okolje znatno manj škodljivi kot koncentriran skupni izpust v vodotok na enem mestu.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...