[Video] Vladna migracijska politika je popolnoma zgrešena; v ospredju ni varnost lastnih državljanov

Datum:

V oddaji Signal so gostje Aleš Hojs nekdanji notranji minister, dr. Dario Križ častni konzul kraljevine Švedske in dr. Anton Olaj nekdanji generalni direktor policije govorili o nezakonitih migracijah, saj smo priča vedno večjim številom ilegalnih prehodov meje, ki prinašajo tudi izzive na področju varnosti in kriminala.

Aleš Hojs je uvodoma spomnil na dosežek prejšnje vlade Janeza Janše, ko je bila zaradi dogajanja v Afganistanu zopet velika možnost, da se ponovi leto 2015, ko je Slovenijo prečkalo 320 tisoč migrantov. Notranji ministri so namreč času slovenskega predsedovanja svetu EU dosegli skupno resolucijo, da bo EU zaprla meje pred kakršnokoli invazijo, ki se potencionalno pripravlja iz Afganistana.

 

“Takrat smo poslali pomemben signal za vse tiste, ki so načrtovali pot in jim dali jasno vedeti, da ne bodo sesali državne prejemke. V nasprotju z izpred dveh let pa smo že slišali aktualno vlado Roberta Goloba, da bo podrla ograje, da so migranti kulturna obogatitev. To je sprožilo njihov prihod. Zato je aktualna vladna politika popolnoma zgrešena”, je dejal Hojs.

Dr. Dario Križ pa je opozoril, da sta pri ilegalnih migracijah pomembna dva faktorja: “push in pull”. “To je nekaj kar migrante iz države forsira in kar jih privlači, to kar se dogaja V Sloveniji.” Pravi da “push” faktor največkrat povzročijo vojne in povedal primer iz Švedske, kjer je častni konzul, da je z vsako vojno, ki se je začela, prišel v državo nov val migrantov. Glede pull faktorja pa je opozoril, da so se ustave držav članic sicer prilagodile EU in medtem ko so poudarjali pravice migrantov, so pozabili na pravice državljanov.

Vladi je spodletelo na področju varovanja meje
Dr.
Anton Olaj je pri tem dodal, da imamo ustavo, kjer jasno piše, da imamo državljani Slovenije pravico do varnosti. “Vse te migracije direktno vplivajo na stanje varnosti v Sloveniji. Leto 2023 je bilo rekordno število obravnavanih ilegalnih migrantov po letu 2015, ko so bili vzpostavljeni humanitarni koridorji. To se pravi tej vladi je v polni meri spodletelo kar se tiče varovanje meje, pa tudi pri deportaciji ujetih migrantov”. Dodal je še, da je tudi Hrvatom spodletelo varovanje šengenske meje.

Problem je tudi prikrivanje kriminala
V nadaljevanju je Olaj govoril o migrantskih centrih in da je jasno, da se migranti lahko prosto gibljejo. “Največ jih vidimo na postajah v Ljubljani in okoli centra Vič. Policija se na tistih območjih beleži večje število kriminalnih dejanj. Bilo je tudi več posilstev, pri tem pa trčimo na hud problem: prikrivanje informacij javnosti kaj se dogaja v njihovem okolju”. 

Čas je, da krmilo primejo desne stranke
Čeprav že sama beseda ilegalne migracije pove, da so to ilegalna početja, leve politike še vseeno to spodbujajo. Hojs pravi, da je eden izmed teh razlogov pridobivanje volilnih glasov pa tudi to, da so podcenili vpliv ilegalnih migracij. Je pa tudi skozi zgodovino vidno, da so bile desne stranke vedno bolj domoljubne in so varovale svojo zemljo in tradicijo. “Verjamem pa bo to po letošnjih EU volitvah to drugače in da bodo krmilo prijele desne stranke.”

V nadaljevanju so govorili še o demografiji o kulturnem aspektu migracij. Več si lahko ogledate v oddaji.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...