Financiranje STA bo po odpravi uredbe iz Janševe vlade ponovno manj transparentno

Datum:

Financiranje Slovenske tiskovne agencije bo ponovno manj transparentno. Golobova vlada je namreč odpravila odredbo o opravljanju javne službe STA, ki jo je sprejela vlada Janeza Janše. Potem ko STA v preteklosti ni posredovala dokumentacije o financiranju, za katero se je domnevalo, da v času prejšnjih vlad niso sledile zakonski dikciji, je Janševa vlada uvedla transparentno plačevanje javne službe STA. Tako se je točno vedelo, za kaj oz. za kakšno javno službo davkoplačevalci plačujejo. Zdaj pa je Golobova vlada odpravila omenjene uredbe in s tem ponovno ustvarila manevrski prostor za črpanje davkoplačevalskega denarja.

Da je prejšnja uredba otežila poslovanje STA, je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Iz njene trditve in sodeč po tem, da STA v preteklosti Ukomu ni želela pokazati poslovne dokumentacije, iz katere bi bilo črno na belem, da je financiranje zakonito in transparentno, lahko sklepamo, da je Golobovi vladi Janševa uredba resnično “otežila poslovanje” oziroma nadaljevanje črpanja davkoplačevalskega denarja za svoje “propagandne novice”.

Financiranje bo v prihodnje urejeno enako kot v preteklosti. Pogodbo o financiranju javne službe STA za prihodnje leto bo v začetku leta 2023 s sklepom potrdila vlada in direktorico Ukoma Petro Bezjak Cirman zadolžila za podpis pogodbe. Ministrica je ob tem poudarila, da je bil tak način v veljavi vrsto let pred uredbo prejšnje vlade in ni predstavljal nikakršnih težav. To je seveda pričakovana trditev, saj na STA najdemo enako misleče Golobovi vladi. Na vprašanje, ali so ob pregledu vseh dokumentov v povezavi z STA morda ugotovili, da bi kdo na vladni strani oškodoval državno premoženje, je ministrica odgovorila, da trenutno teh podatkov nima.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: STA)

Na današnjo odločitev vlade se je odzval tudi nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič, ki ga odločitev vlade – pričakovano – veseli.  Spomnimo, da je bil razlog za odločitev o financiranju na kos prav njegova neodzivnost in nesodelovanje vodstva STA z Ukomom pri posredovanju poslovne dokumentacije, potrebne za zakonsko zahtevano presojo Ukoma, kaj je primerno financiranje STA. Ukom je namreč ocenil, da STA ne razlikuje primerno delitve na tržno in javno službo in da ne spoštujejo teh razmejitev. Urbanija je takrat ob tem povedal, da se je v STA stekalo 170 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, ob čemer pa nihče dejansko ni vedel, kam ta denar odhaja – Veselinovič pa ni hotel dostaviti potrebne dokumentacije, s katero bi to dokazoval. Tako so sklenili, da se novice oziroma izdelki plačujejo “na kos”, pri čemer so kasneje prišli do  cene povprečne novice.

Država Slovenije je namreč edini ustanovitelj in družbenik STA, ta pa mora v skladu z zakonom o STA zagotoviti “primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA”. Sredstva iz državnega proračuna, prejeta na podlagi letne pogodbe, pomenijo približno polovico finančnih sredstev STA (približno 2 milijona evrov), drugo polovico pa jih pridobi iz tržnih dejavnosti (naročnin, prodaje posameznih novic itd.) Obseg primernega državnega financiranja pa za državo ugotavlja vladni Urad za komuniciranje (Ukom), tu pa so se začele težave. Ko je Ukom pod vodstvom takratnega direktorja Uroša Urbanije skušal od direktorja STA Bojana Veselinoviča pridobiti potrebno poslovno dokumentacijo, da bi lahko ocenili, kolikšno je primerno državno financiranje za izvajanje javne službe, je ta ni poslal. Iz prejšnjih poročil nekdanjega direktorja STA je namreč izhajalo, da pretekle vlade niso sledile zakonski dikciji, saj naj bi po Veselinovičevih zatrjevanjih STA dobivala okoli 5.000 evrov mesečno premalo za uresničevanje javne službe.

Bojan Veselinovič (Foto: STA)

Za ustrezno oceno je Ukom tako želel od STA pridobiti seznam vseh njenih prihodkov v letu 2020, kopije pogodb iz tržne dejavnosti, poimenski seznam plač v bruto zneskih vseh zaposlenih, seznam zaposlitev za zadnjih pet let, seznam pogodb z zunanjimi izvajalci, medijskimi hišami, seznam oglaševalskih sredstev, analizo finančnih učinkov iz oglaševanja dejavnosti STA in tudi specifikacijo stroškov v oktobru 2020. Te poslovne dokumentacije pa Ukomu direktor STA Bojan Veselinovič ni želel izročiti, češ da je že poslal vse, kar je v njegovi pristojnosti. Na Ukomu so Veselinoviča večkrat opozorili, da lahko njegovo prikrivanje podatkov pripelje STA v hude finančne težave in da bo zato nosil vso odgovornost. Zagotovitev financiranja brez potrebnih poslovnih podatkov za oceno primernega zneska bi namreč bilo po prepričanju Ukoma nezakonito ravnanje. Zato so financiranje STA do prejetja ustrezne poslovne dokumentacije, ki bi ustanovitelju omogočila vpogled v celotno poslovanje podjetja, ustavili, vlado pa seznanili z nezmožnostjo financiranja oziroma sklenitve nove pogodbe.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...