[Foto] Zaradi shodov upokojencev je v Sloveniji spet zadišalo po pomladi

Datum:

“Pričakujemo višje penzije, pričakujemo, da nam dajo toliko, da lahko dostojno živimo,” so nam pripovedovali protestniki, ki so se udeležili današnjega shoda. “Jaz sem delala 30 let, potem pa so me za 10 let dali na zavod,” je povedala upokojenka, ki se komajda preživlja s 489 evri pokojnine. “Zdaj so mi pa dali 25 evrov, kako naj si pomagam s to miloščino,” je vprašala upokojenka, ki je prišla iz Celja. “Penziona imam 580, zahtevam pa, da Golob odide in da nehajo lagati,” je bila jasna upokojenka iz Kranja, ki je dodala, da so komunisti zrasli na lažeh in bodo tako tudi odšli.

                   

“Sem Andrej Želodec, veteran in vojni invalid,” nam je udeleženec protesta upokojencev v dokaz pokazal tudi svojo izkaznico in dodal, da je po 17 letih komaj pridobil status veterana, šele po 31 letih pa status vojnega invalida. Za sabo nima le desetih dni vojnega staža, pač pa celo leto – saj je sodeloval pri razminiranju. “Veliko smo dali skozi in veliko pretrpeli,” je povedal praktično v solzah in pojasnil, da ni največji problem pobrati mino, ampak jo je večji problem najti: “Če ti ne najdeš nje, bo ona tebe.” Pri vsakem koraku, ki ga je takrat naredil, ni vedel, ali mu bo morda odtrgalo vsaj kakšno nogo, kar se je komu na žalost tudi zgodilo. Povedal je, da še danes niso deležni zdravljenja v pravo smer, pri njem se je sedaj pokazalo, da so mu celo postavili napačno diagnozo in so mu več let predpisovali napačna zdravila, “za ta nore”.

Želodec je povedal, da so mu vzeli vse, tudi tisto, kar so mu zapustili starši in kar bi mu bila osnova za preživetje. Tudi zato se je danes udeležil protesta. V solzah pa nam je zapel tudi pesem, ki pravi: “Nikoli, nikdar ne bom se prodal, za vedno bom pravi Slovenec ostal. Za narod in čast naredil bom vse, ker sin sem slovenske matere.” Vojni invalid in veteran vojne za Slovenijo dobi zgolj 398 evrov, kar mu ne zagotovi niti preživetja. “Jaz ne rabim nobene odškodnine, naj mi pa dajo, česar so me oropali,” je povedal, kaj želi od aktualne vlade.

“Za 41 let delovne dobe dobim 770 evrov,” je upokojenec Vinko Demšar poudaril, da dobi premalo. “Danes sem prišel zaradi množice obubožanih Slovencev, ki jih država krade že vse čas, od slovenske osamosvojitve,” je poudaril upokojenec Igor, ki je dodal, da se delajo iz upokojencev norca. Denar si delijo za razne dokapitalizacije in dodatke za “delovno uspešnost”, za upokojence ga pa očitno zmanjka, kot da ne obstajajo. 33 let, 10 mesecev in 20 dni delovne dobe, pa samo 466 evrov pokojnine, nam je upokojeni poklicni gradbeni delavec pokazal črno na belem – še socialna penzija je višja, je bil ogorčen.

“Jaz samo to vem, da zdajle spomladi zemlja rabi gnoj, imamo pa Jankovića, Kučana in še koga,” je komentiral eden izmed upokojencev. “Samo kradejo pa lažejo,” je bil kritičen še eden protestnikov, ki je dejal, da upokojence mečejo v koš. “Nimam nič kaj za povedat, sem pa blazno proti sistemu te vlade,” je dodal, da ne razume naivnosti ljudi, ki so se “skregali s polno skledo”. “Prišli smo sem, ker trenutno nič ni v redu v tej državi,” je komentirala še ena izmed upokojenk. Protesta pa se niso udeležili zgolj upokojenci. “Jaz bom delala nadure, da sem lahko prišla sem,” je za Novo24TV povedala protestnica, ki sicer še ni upokojenka, ampak že sedaj dobiva dodatek do minimalne plače in jo skrbi.

200 upokojencev je obtičalo na Jesenicah, v Ljubljano so prispeli šele ob zaključku protesta
Žal pa so imeli nekateri upokojenci z Goriške težave zaradi zamude vlaka,  ki je na poti obstal za okoli pol ure. Sprevodnik se je sicer angažiral in klical na Jesenice, kjer bi približno 200 potnikov, namenjenih na protest, moralo prestopiti, a je naletel na gluha ušesa. Tako so obtičali na Jesenicah in bili tam deležni še neprijaznih besed nekega uradnika na postaji, ki jim med drugim ni želel svetovati, kako bi lahko pravočasno prišli do Ljubljane, poklicali so celo varnostnike in jih grozili s policijo. Nato so čakali naslednji vlak, ki je ravno tako zamujal, na protest jim je uspelo priti šele na koncu. “Nehote se ti porodi misel, da je bilo vse skupaj zrežirano,” je povedala upokojenka ter poudarila, da so bili pripravljeni plačati lasten avtobus. “Ne bom omenjala, kakšnih besed smo bili deležni,” je nakazala, da odziv ni bil najbolj pozitiven.

Na protestnem shodu upokojencev je bilo prisotnih tudi nekaj provokatorjev, videti je bilo, da so kamere mainstream medijev to pričakovale. “Takoj ko se je provokator pojavil s transparentom, so svojo pozornost usmerili vanj, kot da so vedeli, kaj se bo zgodilo,” so nam povedali udeleženci shoda, ki so stali v neposredni bližini.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...