[Video] Greto z nasmehom na obrazu že tretjič odnesli policisti

Datum:

Podnebna aktivistka Greta Thunberg je bila med protesti na Norveškem fizično odstranjena s strani policije in pridržana za kratek čas. To je bilo že njeno tretje pridržanje, nazadnje so jo policisti aretirali v Nemčiji, ko so jo prav tako odstranili s prizorišča. Že takrat so bili številni mnenja, da je bilo vse skupaj zrežirano in tokrat ni nič drugače.

Norveška policija je v sredo za kratek čas aretirala švedsko podnebno aktivistko Greto Thunberg, potem ko je skupaj z drugimi aktivisti med protestom proti vetrnim elektrarnam blokirala vhod v ministrstvo za finance v Oslu. Thunbergovo sta dva policista odnesla in jo odložila na bližnjo klop, kot pri prejšnjem pridržanju v Nemčiji, pa je vse skupaj delovala le “igra”, kar menijo tudi številni uporabniki na Twitterju.

Številni uporabniki Twitterja so se posmehovali načinu, kako so norveške oblasti dvigovale in odstranjevale Greto Thunberg s protestnega mesta. Številni so se spraševali, komu so medijski predstavniki lahko posneli celotno dejanje pridržanja. Neki uporabnik Twitterja je mlado aktivistko celo označil za prevarantko in zapisal: “Poglejte nasmeh na njenem obrazu, ko jo spet lažno aretirajo! Greta Thunberg, “Kako si drzneš!” Prevarantka si!,” je zapisal uporabnik Twitterja.

Sledili so številni podobni komentarji kot je:”GretaThunberg je “aretirana” na Norveškem !!! Prej ali slej ji bodo podelili častnega oskarja za tako gladko dejanje @GretaThunberg,” je tvitnil eden od uporabnikov, medtem, ko je drugi opomnil, da smo bili podobni kvaziaretaciji priča že januarja: “Oh, vidim, da so Greto Thunberg spet lažno aretirali. Tukaj je prijateljski opomnik…” je tvitnil uporabnik z imenom Kurt Schemers.

Greto Thunberg in druge aktiviste je nemška policija pridržala 17. januarja. Skupina je protestirala proti rušenju premogovniške vasi Luetzerath v Nemčiji. Vendar pa je bila celotna skupina izpuščena pozneje čez dan, poroča Reuters. Takrat je bila tudi Greta Thunberg deležna kritik na družbenih omrežjih zaradi lažne aretacije. Toda nemška policija je te trditve o lažni aretaciji zanikala.

Bolj kot resne demonstracije, vse skupaj deluje kot nek “športni dan” (foto: epa)

Podnebna aktivistka je tudi proti vetrnim elektrarnam
Thunbergova je skupaj z domorodnimi in podnebnimi aktivisti protestirala proti gradnji največjega projekta vetrne elektrarne v Evropi, ki se deloma nahaja na zemljišču, ki ga tradicionalno uporabljajo domorodni prebivalci Sami. Statkraft, elektroenergetsko podjetje v lasti norveške države, je večinski lastnik projekta. Oktobra 2021 je norveško vrhovno sodišče razsodilo, da so bile s konstrukcijo turbin kršene pravice ljudstva Sami, ki že stoletja uporabljajo zemljo za vzrejo severnih jelenov, vendar več kot leto pozneje farme še vedno delujejo. Sami in podnebni aktivisti so prejšnji konec tedna zasedli tudi vhod norveškega ministrstva za energijo. V noči z nedelje na ponedeljek se jim je pridružila Thunbergova.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....