[Video] Pri nas oblast le na partizanskih proslavah, po celotni Hrvaški pa so spektakularno obeležili začetek zmage nad velikosrbsko agresijo! V Splitu obletnico operacije Nevihta začinili s Thompsonovim koncertom!

Datum:

Na Hrvaškem danes praznujejo dan zmage in domovinske zahvalnosti ter dan hrvaških braniteljev, na predvečer praznika in na dan obletnice začetka operacije Nevihta pa je v Splitu potekal koncert Thompsona, ki je privabil kar 80 tisoč obiskovalcev in ki se je zaključil s spektakularnim 5-minutnim ognjemetom, za nepozabne prizore pa so poskrbeli tudi na Krku, kjer so Krški most osvetlili z baklami. Cenjenje vrednot domovinske vojne na Hrvaškem bi bilo lahko za zgled tudi Slovencem; v Ljubljani je na dan, ko je bila poražena rdeča zvezda, na primer potekal dogodek z naslovom “Nosil bom rdečo zvezdo”, na katerem so poveličevali simbol agresorske JLA.

Na Hrvaškem 5. avgusta praznujejo dan zmage in domovinske zahvalnosti ter dan hrvaških braniteljev, v nedeljo pa so obeležili tudi spomin na začetek operacije Nevihta, ki se je začela 4. avgusta 1995 in je bila skupaj z operacijo Blisk ključna akcija, s katero so uspeli končati velikosrbsko agresijo in domovinsko vojno. V operaciji Nevihta, ki se je uspešno končala 7. avgusta, je bilo osvobojenih 10.400 kvadratnih kilometrov ozemlja oziroma za 18,4 odstotka skupne površine Hrvaške.

Na koncertu Thompsona na splitski Rivi kar 80 tisoč ljudi
V luči praznikov in obletnice začetka operacije Nevihta je na splitski Rivi potekal koncert najbolj priljubljenega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, ki se je tudi sam boril v domovinski vojni. Ta je nastopil na pobudo mesta Split in splitskih braniteljev, dogodek pa je privabil kar 80 tisoč ljudi. Kot poroča Večernji, je Thompson pred dogodkom udeležence pozval, da na koncert pridejo s simboli zmagovalne hrvaške vojske, a kljub temu so se pojavili tudi nekateri neprimerni transparenti in sporočila. Program se je začel ob 20.30 z mimohodom vojnih postrojev, mladi splitski igralec Pere Eranović pa je tujcem pojasnjeval zgodovino Nevihte in jih povabil, da ostanejo tudi na koncertu.

Marko Perković Thompson, Split, 4. julija 2019 (Foto: Facebook)

Za največ navdušenja poskrbela Bojna Čavoglave
Atmosfera na koncertu je bila dopolnjena z baklami, Thompson pa je uvodoma zapel skladbo Kralju Dmitre Zvonimire. Ko je nadaljeval s skladbo Samo je ljubav tajna dvaju svjetova, je pozval publiko, naj vklopi svetilke na mobilnih telefonih, za pravo navdušenje pa je poskrbela njegova pesem Bojna Čavoglave, na katero je po Thompsonovem vzkliku “Za dom!” publika odvrnila “Spremni!”. “Za dom spremni” je bilo sicer geslo hrvaških prostovoljcev v domovinski vojni, ki so bili zbrani v HOS, in v tem kontekstu je uporaba gesla po pojasnilih zgodovinarjev korektna.

Koncert se je zaključil s spektakularnim 5-minutnim ognjemetom
Kot navaja Slobodna dalmacija, je Thompson nadaljeval s skladbami Bili križ, Prijatelji, Moj Ivane, Geni kameni ter nekaterimi starejšimi, kot sta Pukni pušku in Ljutu travu na ljutu ranu. Med koncertom je sicer večkrat zmanjkalo elektrike, a se publika ni dala motiti in je nadaljevala z glasnim prepevanjem kar brez podlage. Koncert, ki se je začel ob 21.30, je trajal vse do polnoči, zaključil pa se je s kar 5-minutnim spektakularnim ognjemetom ob zvokih skladbe Lijepa li si.

Marko Perković Thompson, Split, 4. julija 2019 (Foto: Facebook)

Krški most osvetlili z baklami, osrednja proslava pa bo potekala danes v Kninu
Prav tako v nedeljo so z baklami osvetlili Krški most, kar je poskrbelo za čudovite prizore. Osrednja proslava ob dnevu zmage bo sicer potekala danes v Kninu, kjer se pričakuje prisotnost celotnega hrvaškega državnega vrha in tudi drugih gostov.

V Ljubljani na dan zmage nad rdečo zvezdo potekal koncert “Nosil bom rdečo zvezdo”
Medtem ko Hrvati cenijo vrednote domovinske vojne, pa je v Sloveniji situacija popolnoma obratna. Četrtega julija 1991 je postalo jasno, da je rdeča zvezda, med drugim simbol agresorske Jugoslovanske ljudske armade, dokončno poražena. Teritorialna obramba je namreč dobila vse glavne boje in zasedla mejne prehode, Jugoslovanska ljudska armada pa je pričela množično zapuščati Slovenijo.

Vojak agresorske JLA (Foto: Twitter)

In kako smo to obletnico proslavili Slovenci? V Ljubljani je v posmeh žrtvam vojne za Slovenijo potekal koncert zloglasne Svetlane Makarovič z naslovom “Nosil bom rdečo zvezdo”, na katerem so poveličevali simbol agresorske JLA in tudi simbol, pod katerim je bilo umorjenih več kot deset tisoč Slovencev v povojnih pobojih, ki so sledili drugi svetovni vojni. Na koncertu so bili letos številni pripadniki Mladega foruma, podmladka Socialnih demokratov Dejana Židana, kot sta Jernej Štromajer in Andrej Omerzel, niso pa manjkali niti poslanec Marko Koprivc, ljubljanski šerif Zoran Janković in zadnji šef Zveze komunistov Slovenije ter šef globoke države Milan Kučan.

Foto: Polona Avanzo

Društvo MORiS Kočevska Reka je že v preteklosti pojasnjevalo, da gre za dogodek, ki “izraža vrednote, ki so nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava”, mestna svetnica iz vrst Slovenske demokratske stranke Ana Zagožen pa je postavila tudi svetniško vprašanje v zvezi z dogodkom, ki je bil za obiskovalce brezplačen, prav tako pa je bil tudi močno oglaševan.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...