Franc Kangler: “Iz sklepa sodišča je moč videti, da so zaposleni na NPU nedvomno kršili določbe delovnega razmerja in Zakona o policiji v primeru afere Marina”

Datum:

Notranji minister Aleš Hojs je vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču odredil, da mora narediti revizijo nekaterih že zaključenih primerov. Med to preiskavo pa je po besedah državnega sekretarja bilo odkrito sporno ravnanje NPU v preiskavi primera Marina, kar je potrdilo tudi okrajno sodišče v Kopru. Že v preteklosti pa je bilo na to temo veliko zapisanega, ker naj bi bila povezava Senice s Hranilnico Lon zaradi nakupa omenjenega kluba, tesno prepletena tudi s samo preiskavo. 

                   

Spomnimo se primera kluba Marina na Ajševici pri Novi Gorici, ki so ga slovesno odprli pred šestimi leti, v katerem naj bi ženske najemali za spolne usluge. Po policijski raciji so klub zaprli, 18 posameznikov pa so obtožili domnevno organizacije prostitucije. Policija je v klubu opravila racijo in zoper obtožence se je decembra 2019 pričelo sojenje. Kot kaže pa stvar le ni takšna, kot se zdi na prvi pogled, saj je preiskava, ki jo je odredil minister Aleš Hojs pokazala na nepravilnosti v postopku, čemur je potrdilo tudi koprsko sodišče.

Minister Hojs je zadevo, 19. avgusta letos, odstopil sekretarju Francu Kanglerju, ki pa je nato zadevo predal v obravnavo vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču. Teden dni kasneje je na NPU državljan Jože Kojc naslovil sklep okrajnega sodišča v Kopru iz dne 20.7., ki je v postopku ugotovilo, da so zaposleni v NPU prirejali uradne zaznamke, opravljali hišne preiskave in nezakonito posegali v zasebnost brez ustreznih sodnih odreditev, te pa so uporabljali v predkazenskem postopku pred šestimi leti.

“Iz sklepa sodišča je tako moč videti, da so zaposleni na NPU nedvomno kršili določbe delovnega razmerja in Zakona o policiji,” je za Nova24TV poudaril Kangler. Kangler v konkretnem primeru pričakuje, da bodo pristojni primerno ukrepali, predvsem pa pričakuje, da bodo odgovorni na NPU pojasnili nezakonito delovanje, katerega je ugotovilo sodišče. Če postane odločitev koprskega sodišča  pravnomočna, to pomeni da bo v tem primeru celotna zadeva razveljavljena.

Foto: STA

Celotna zadeva pa je bila že pod drobnogledom septembra lani, medtem ko je eden izmed obtoženih v primeru Marina, Jože Kojc bil prepričan, da za celotno zgodbo stoji tudi sam odvetnik Miro Senica. Kot je takrat povedal, se je sestal s Senico. To je bilo v času, ko je bilo že jasno, da je njegov lastniški tabor izgubil v boju z irskim skladom, ki ga je zastopal Senica.

S Senico so se morali dogovoriti le še o zadnjih podrobnostih prodaje delnic Hranilnice Lon. To bi morali storili na sestanku v pisarni Mira Senice, na katerem sta bila tudi Sergej Racman in Dejan Šurbek je poročal Siol. Prav na tem sestanku, trdi Kojc, jima je Senica omenil, da kriminalisti preiskujejo poslovanje njunega kluba v Novi Gorici in da “jima lahko pomaga”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...