Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Datum:

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila približno 10.000 ukrajinskih vojakov, je v četrtek sporočilo francosko obrambno ministrstvo.

Ti tečaji usposabljanja, ki so bili organizirani bodisi v Franciji bodisi na Poljskem, so bili osredotočeni na ravnanje s posebno opremo, kot so francoske samohodne havbice Caesar, na posebne naloge, kot je razminiranje ali taktično varovanje, in splošnejše veščine, kot je usposabljanje v skupnem boju, je sporočilo francosko ministrstvo.

Tečaji usposabljanja, ki jih Zahod zagotavlja za ukrajinsko vojsko, so dodana vrednost številnim dobavam opreme, ki jih je Ukrajina prejela od začetka konflikta z Rusijo. Te se v zadnjih mesecih zmanjšujejo.

Kijev čaka na več kot 60 milijard dolarjev ameriške vojaške pomoči, ki je trenutno blokirana v kongresu. Ukrajinski vojski primanjkuje topniškega streliva, zračne obrambe in orožja dolgega dosega. Prav tako skuša napolniti svoje vrste po neuspehu svoje protiofenzive poleti 2023.

Kljub lepim besedam denarja za Ukrajino iz ZDA ni. (Foto: epa)

Zahodna pomoč je še toliko bolj ključna, saj je Rusija trenutno v ofenzivi na vzhodni in južni fronti, pri čemer so od začetka tedna zabeležili nič manj kot 84 ruskih napadov, za katere ukrajinska vojska zagotavlja, da jih je “odbila”.

Boji v Avdivki (Foto: X)

Ti napadi so se zgodili po tem, ko so moskovske sile v soboto zavzele strateško mesto Avdivka v regiji Doneck le nekaj dni pred drugo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja 2022.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....