Ruski oligarh Deripaska v globokih finančnih težavah: Le tri dni od ameriških sankcij njegove delnice padle za polovico

Datum:

Kar dve desetletji je ruski oligarh Oleg Deripaska užival v stvari, ki se je ne da kupiti – ameriški gostoljubnosti. Vendar pa je v le nekaj dneh občutil, kako je, ko Amerika uvede sankcije proti tebi. Predvsem se to pozna na debelini njegove denarnice, saj so se delnice njegovega podjetja v le treh dneh od uvedbe sankcij prepolovile, Deripaski pa bo izgubo krila kar Rusija v obliki državne pomoči.

Ruski milijarder je najel odvetnike z Wall Streeta in lobiste s K Streeta, kupil palačo v Washingtonu na območju veleposlaništev in celo ponudil pomoč pri iskanju pogrešanega ameriškega vohuna Roberta Levinsona v Iranu. Ko je Deripaska ponudil pomoč pri iskanju Levinsona, so mu ZDA dovolile, da vstopi na njihovo območje, vendar pa je FBI kmalu ugotovil, da Deripaska blefira, da bi otoplil odnose z ameriški uradniki. Kasneje je v ZDA vstopil večkrat po zaslugi ruskega diplomatskega potnega lista. Ima tudi državljanstvo Cipra. Lani pa je ponujal svoje pričanje kongresnim odborom, ki preiskujejo rusko vmešavanje v volitve, v zameno za imuniteto in vizum. Toda vsak poskus pridobitve osnovnega potnega vizuma v ZDA je bil dokončno zavrnjen zaradi njegove domnevne brutalnosti pri zbiranju bogastva, ki mu je odprlo vrata praktično povsod, vključno v Kremlju Vladimirja Putina. ZDA pa so v petek zaustavile Deripasko na način, ki lahko poslovnežu pomeni najvišjo plačano ceno zanj in njegova podjetja. Ker je tolikokrat zaprosil za vizum, so ga ameriški uradniki preiskali natančneje kot katerega koli drugega ruskega tajkuna, je razkril Anders Aslund, višji raziskovalec na Atlantic Council, ki je študiral rusko gospodarstvo v Washingtonu. “Imel je previsok profil,” je dejal Aslund in razložil: “Višji kot je vaš profil, bolj verjetno je, da se ujamete v navzkrižnem ognju.”

 Nove sankcije, ki jih je sprejela ZDA proti Rusiji, se nanašajo tako na jedrsko opcijo kot na zasebne podjetnike, med njimi pa je na črnem seznamu tudi 50-letni magnat Deripaska. Slednji je povezan s samim Putinom, sankcije proti njemu pa je uvedel že Obama v prvem krogu sankcij, ko je Rusija leta 2014 povečala napetosti z Ukrajino. 

Krvavi boj za prevlado nad aluminijem: Vsake tri dni nekdo umorjen
Očitno je, da bo Deripaska zaradi sankcij utrpel veliko škodo. Najnovejša sankcija namreč prepoveduje uvoz aluminija iz Rusije, ki predstavlja 14 odstotkov ameriške potrošnje, razkriva Bloomberg. Samo v treh dneh od uvedbe sankcij naj bi se vrednost delnic njegovega podjetja z aluminijem United Co. Rusal prepolovila na borzi v Hong Kongu, pa piše Jutarnji. Dejstvo je, da je njegovo podjetje odrezano od zahodnega gospodarstva, zato bo Rusal prejel državno pomoč, vendar pa se ruska vlada še ni dogovorila o tem, v kakšni obliki bo ta pomoč. Po drugi strani pa je v ponedeljek kar za 6,7 odstotka poskočil Alcoa Corp., največji ameriški konkurent Rusalu. To je največji skok za to podjetje v letu dni. Deripaska je sicer v enem od starejših intervjujev za Bloomberg leta 2011 prepotentno izjavil: “Rusal ni podjetje, ampak je industrija v Rusiji.” Njegov nekdanji partner, ruski milijarder Roman Abramovič, pa je na sodišču v Londonu leta 2011 izjavil, da so vojne za aluminij krvavo poglavje v ruski zgodovini podjetij, v kateri je “bil vsake tri dni nekdo umorjen”.

Obtožbe označil za smešne
ZDA so v petek uvedle sankcije proti sedmim ruskim oligarhom, vendar pa bo od vseh najverjetneje najbolj oškodovan prav Deripaska, ki ga preiskujejo zaradi pranja denarja, obtožen pa je bil tudi, da je grozil s smrtjo poslovim tekmecem, nezakonito prisluškoval vladnemu uradniku ter sodeloval pri izsiljevanju. Obstajajo tudi domneve, da je Deripaska podkupil vladnega funkcionarja, naročil umor nekega poslovneža in imel povezave do ruske organizirane kriminalne združbe. Magnat pričakovano vse zanika, češ da so obtožbe “neutemeljene, smešne in absurdne”.

J. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...