Fundacija Beli golob: Dvignimo 25. čašo slovesa!

Datum:

Praznujemo 25. obletnico tisočletnih sanj, dvigamo čašo slovesa. Nobene tuje legije, vojske, nobene druge vere, ideologije, nobeni tuji vladarji in gospodarji niso uspeli uničiti duha Slovenije, slovenstva. Trdna ljubezen do vsega, kar je slovensko, nas je pred 25 leti pripeljala do uresničitve sanj naših prednikov.

Dobili smo tako želeno, tako našo Slovenijo. Mar sledi sedaj samouničenje? Smo res na točki, ko smo ZA in PROTI? Ne ZA karkoli in PROTI čemurkoli, ampak ZA Slovenijo in PROTI njej! Ob vsem, kar se dogaja, ob vseh klicih, naj se veliki vodja iz rajnke Jugoslavije ponovno vrne in nas odreši, se zdi, da je moje razmišljanje pravilno! Kako torej naprej po četrt stoletja življenja v Sloveniji?

Kdo nas je pripeljal v to kočljivo situacijo oziroma je bila država sploh zgrajena na trdnih temeljih, zgrajena na slovenstvu in slovenskih vrednotah? So ustvarjalci, snovalci, kreatorji novo nastajajoče države, ko so v tedanji slovenski skupščini sprejemali Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, razmišljali “po slovensko?” So imeli v mislih novo državo ali samo nadaljevanje prejšnje, za nekatere očitno uspešne zgodbe?

Začnimo se osvobajati
Strinjam se z ugotovitvijo upornega, trdoživega kmeta iz Zminca, gospoda Ivana Omana, ki pravi: “Osamosvojili smo se, nismo se pa še osvobodili!” Morda je mejnik 25 primeren, da naredimo rez, da se od tu dalje začnemo osvobajati. In kje naj začnemo? Država smo ljudje, državo vodijo ljudje. Smo se kdaj vprašali, ampak resnično vprašali, kdo so ljudje, ki vodijo državo. Smo se poglobili, jih “preštudirali” in “naštudirali”? Občutek imam, da vse jemljemo preveč na lahko, da se ne poglobimo. S tem delamo slabo sebi, predvsem SEBI in delamo DOBRO njim, tistim, ki nas vodijo. Ste kdaj pomislili na to? Rek “Ne grem na volitve, ker itak nič ne spremenim,” je rek ljudi, ki ne razmišljajo s svojo glavo. Takšne ljudi pa voditelji na oblasti potrebujejo, potrebujejo čredo, ki ji lahko vladajo.

Jugoslovanski duh ubija slovenskega
Demokracija, za katero smo se odločili, zahteva pametne ljudi, ki razmišljajo, ki so aktivni, zahteva ljudi, ki gredo na volitve! So naši voditelji “neomadeževani”, ideološko slovenski? Imajo slovensko dušo? Poglobljena študija pokaže, da le redki sledijo slovenskim nazorom. Pri peki je kruha je pomembno testo. Če testo ni v redu, tudi kruh ni dober. Pogledati moramo torej, iz kakšnega testa so politiki, ki nam že 25 let krojijo usodo, nekateri aktivno že nekaj let prej, ko smo bili še globoko v totalitarističnem sistemu. Nič ni torej čudnega, da še vedno povzemamo slabe vsebine nekdanje države, duh Jugoslavije nas še vedno spremlja, da ne moremo zaživeti novega, slovenskega.

Slovenija se ne vede kot država
Ni se še osvobodilo naše razmišljanje izpred 70 let in prav zaradi slednjega ne moremo naprej. Starosta slovenskih pisateljev, gospod Boris Pahor nas je pred kratkim podučil s pomenljivim stavkom: “Slovenija se ne vede kot država!” Dovolim si ga dopolniti in dodati, da še nismo dojeli, da živimo v svoji državi, in da ne potrebujemo nikogar, ki bi nas prišel rešiti, še najmanj iz onostranstva. Imamo dovolj sposobnih ljudi, le poiskati jih je potrebno!  Vsekakor so pri spremembi duha časa zelo pomembni voditelji države. Nam Slovencem, državljanom Slovenije, morajo kazati pot, biti zavezani idejam in vrednotam Slovenije in slovenstva, temeljem naroda. Smo si na vodilne položaje sposobni postaviti prave ljudi?

Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani Slovenije, prihajajo volitve, prve že naslednje leto. Srečno, Slovenija, naslednjih 25 let!

Gianni Rijavec

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...