Ganljivo pismo očeta, Šarec in njegovi ministri so mu pokvarili praznike: Šarčeva vlada zatajila na celi črti, kako bo preživela družina s sedmimi otroki?!

Datum:

Zadnjega pol leta v Sloveniji poteka “intenzivna” reorganizacija centrov za socialno delo. Uradno naj bi bila reorganizacija uspešna, a dejstvo, da odločbe glede štipendij, otroških dodatkov in drugih prošenj zaostajajo vse od avgusta, govori drugače. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa vztrajajo, da so zaostanki edino v Ljubljani. Tu je zgodba očeta sedmih otrok, ki se z ženo zanaša na otroške dodatke.

                   

Po neuradnih informacijah s strani določenih zaposlenih na CSD naj bi bilo stanje, kot poroča spletni portal Domovina, še veliko slabše, kot to prikazujejo na ministrstvu. “Pravijo, da so izredno obremenjeni in ne zmorejo opraviti vsega dela.” 

Enako je slišati tudi s strani upravičencev do socialnih transferjev, ki teh zaradi zamud, ki so nastale zaradi prenove sistema v ravno najnapornejšem obdobju, ne prejemajo. Tudi ne kaže, da se bo stanje v kratkem popravilo, saj želijo na ministrstvu za delo z začetkom leta 2019 uvesti nov informacijski sistem, ki naj bi omogočil elektronsko delo z dokumenti.

Na CSD zasuti z delom
Na CSD zato pričakujejo še dodatne zaplete, ki bodo že tako katastrofalno situacijo še dodatno otežili. Na ministrstvo so zaradi tega iz CSD naslovili pismo, da bi dosegli zamik uvedbe novega sistema. Opozorili so na spremembe v zadnjem času, ki so prinesle veliko dodatnega dela in izčrpale zaposlene. “Zlasti jih skrbi slaba integracija med sistemi, ki niso medsebojno povezani. Ne nazadnje pa niti niso bili zasnovani za potrebe CSD.”

Fotografija je simbolična. (Foto: Facebook)

Ob tem velja izpostaviti zgodbo družine s sedmimi otroki iz Logatca, ki se je doslej zanašala na otroški dodatek, da bi se lahko normalno preživljala. Kot je zapisal oče Tomo v pismu, sam opravlja dve službi, zato da je lahko mama doma z otroki. Otroke imata rada in za tolikšno število sta se odločila zato, ker verjameta, da so otroci smisel življenja. Zdaj pa so zaradi katastrofalnega dela na CSD in sprememb, ki jih je uvedlo ministrstvo, ostali brez otroškega dodatka, zaradi česar je tudi otrokom težko.

“Odločila sva se za več otrok, ker jih imava preprosto rada. Ker v starševstvu vidiva smisel in uresničitev življenjskega poslanstva. Ne samo za naju, ampak za vso skupnost. Ker otroci niso breme, ampak naša in vaša prihodnost,” je zapisal oče.

Zaradi reorganizacije CSD trpijo družine z otroki
“Nisva neodgovorna in brezvestna državljana, samo odločila sva se za drugačno pot. Žena je ostala doma in vrši najlepše, a tudi najtežje poslanstvo – vzgojo otrok. Sam imam dve službi, da živimo in ne životarimo.”

“Zato so nam otroški dodatki, ki nas razveselijo vsak mesec, naš vir dohodka, s katerim se skromno in odgovorno preživljamo in zagotovo nismo edini. A ob reorganizaciji CSD se je naše življenje sesulo kot hišica iz kart. Ker smo za nekoga samo številka, ker smo za nekoga odločba v kupu papirjev na njegovi mizi.”

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Država je tej preprosti družini s svojimi posodabljanji odvzela vir preživetja. Lahko je ministrom v vladi razpravljati, kako bodo vsi socialni transferji nakazani tudi za nazaj. A kaj to pomeni družini, ki te transferje potrebuje tukaj in zdaj – in ne naslednje leto? Tu se še enkrat kaže občutek za soljudi, ki so za vladajočo politično elito zgolj številke, vredne omembe samo, ko volijo za njih, da so še naprej pri koritu. Očitno jim je pomembna samo njihova lastna polna “rit”, preostali državljani pa lahko prosto izvisijo.

Spodaj si lahko v celoti preberete pismo, ki ga je oče poslal nekdanji ministrici Anji Kopač Mrak iz vrst Socialnih demokratov in ministrstvu za delo.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...