Golob o Katargate, medtem ko mu doma razpada država

Datum:

Te dni je več medijev poročalo o komentarju premierja Roberta Goloba za Politico, v katerem je zaradi afere Katargate podvomil v sistem pregleda poslancev in situacijo označil za nedemokratično. “Sem nov na sceni. To je nekaj, kar je popolnoma: Vau, to ni demokratično. Ali je bilo res tako organizirano do zdaj?” se je začudil. Marsikdo se ob tem sprašuje, kaj le ima on z vsem tem in zakaj bi v Sloveniji temu posvečali pozornost zdaj, ko razpada zdravstveni sistem, inflacija pa vsakodnevno najeda osebne dohodke!

Po poročanju portala 24ur je Robert Golob izrazil presenečenje nad nedavnim škandalom, ki je zavzel evropski hram demokracije. V intervjuju za Politico je povedal, da je zaradi korupcije izgubil zaupanje v sistem, saj je ta omogočil domnevno podkupovanje evropskih poslancev. V intervjuju je še dejal, da ga je afera povsem šokirala: “Popolnoma sem bil osupel, ko sem slišal, kakšne vrste sistem so imeli do sedaj, ko je šlo za nekdanje poslance, nekdanje člane in nekdanje uslužbence.” Golob je tudi dodal, da te stvari nekako same vabijo, da se zgodijo – verjetno je ob teh besedah podoživel svoje izkušnje iz gospodarstva.

“Prava moralna avoriteta in strokovnjak iz golobnjaka za sistemsko korupcijo, saj je tudi v Geni-ju povsod finančno puščalo in curljajo na vse možne strani, zato je bil dobiček samo 4 odstoten, namesto da bi bil primerljiv s podobnimi EU državnimi podjetiji z energijo, kjer so imeli dobiček do 20 odstoten,” je članek komentiral nekdo na Siolu, pa tudi na 24ur mu niso prizanašali: “Ko mafija in borzni ter energetski mešetarji govorijo o podkupovanju. Medtem najamejo kredit z obeznicami za 11,5 milijarde … Po boniteti nižji, kakor jo ima sedaj Srbija, je to katastrofa.”

Vlada Roberta Goloba nas pelje v novo zadolževanje kljub rekordnim prihodkom
Medtem je Fiskalni svet objavil novo številko publikacije Mesečna informacija, v kateri med drugim ocenjuje, da se nadaljuje neustrezna praksa proračunskega načrtovanja, ki ustvarja precejšnji manevrski prostor za neupravičeno porabo, in da je s sprejetim proračunom za leto 2023 predvideno občutno poslabšanje. Iz dejanske realizacije v 2022 in sprejetega proračuna za 2023 izhaja, da naj bi bila rast odhodkov državnega proračuna brez upoštevanja neposrednega učinka covidnih odhodkov in ukrepov za blažitev draginje investicij letos 18,5-odstotna. To bi bilo približno dvakrat več kot v povprečju predhodnih dveh let in najvišja rast odhodkov doslej, še poroča Fiskalni svet. Poleg tega je Slovenija v prvi letošnji zadolžitvi izdala za 1,25 milijarde evrov novih 10-letnih trajnostnih obveznic RS91 in za 250 milijonov evrov dodatnih obveznic izdaje RS76, ki zapadejo 7. avgusta 2045. Kuponska obrestna mera prvih znaša 3,625 odstotka, drugih pa 3,125 odstotka, so sporočili s finančnega ministrstva. Spomnimo, vlada Roberta Goloba je izdatke države v letu 2023 in 2024 povečala za kar 25 odstotkov, s čimer so stroški države narasli na rekordnih nekaj več kot 16 milijard evrov. Ker prihodkov v državni proračun ne bo toliko, bo morala država Golobove apetite pokrivati z zadolževanjem. Po zakonu o izvrševanju proračunov se lahko država za letošnji proračun zadolži za skupno 4,97 milijarde evrov, za proračun prihodnjega leta pa za 4,58 milijarde evrov, kar je prav tako rekordno. Samo letos in prihodnje leto lahko tako pričakujemo kar devetmilijardno zadolžitev, poroča Moje posavje.

Robertu Golobu doma sistem razpada po šivih, saj nikoli ni razložil, zakaj je lagal v Državnem zboru ali pojasnil obtožb nekdanje notranje ministrice, da je politično pritiskal na kadrovanje v politiki – da o dogajanju na področju zdravstva niti ne izgubljamo besed. Namesto da bi reševal situacijo, se raje pohvali, kako je njegova vlada zaslužna, da je covid “izginil”. Če mu slučajno kakšen novinar zastavi neprijetno vprašanje, po hitrem postopku prekine intervju in odkoraka. Kljub vsemu je videti, da mu nekateri domači mediji še vedno delajo uslugo in raje pišejo o njegovem sprenevedanju glede tem, ki se ga pravzaprav bolj malo tičejo  – predvsem dokler ne pomete pred lastnim pragom.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...