Ko so ruske bombe padale na Kijev, je Abramovič “celovito reorganiziral” svoje offshore fundacije

Datum:

Tajni dokumenti so razkrinkali Romana Abramoviča: Medtem ko so ruske bombe padale na Kijev, je dajal zadnje podpise za skritje milijard in veličastnih jaht, letal, hiš,” poročajo tuji mediji. Manever za spremembo lastništva je Abramovičevim otrokom omogočil dostop do sredstev v lasti fundacij, vrednih najmanj štiri milijarde dolarjev, čeprav bi bila lahko skupna vrednost po poročanju Guardiana precej višja. Februarja 2022, dan po tem, ko so ruski tanki prečkali ukrajinsko mejo, je Abramovičeva 25-letna hči Sofia delila objavo na Instagramu s protivojnim sporočilom: “Največja in najuspešnejša laž propagande Kremlja je, da je večina Rusov s Putinom.” Toda za Sofio in njenih šest bratov ter sester je bil začetek ruske vojne proti Ukrajini dan, ko so postali milijarderji. Natanko 24. februarja, ko so bile ruske rakete izstreljene na glavno mesto Ukrajine, so bile izpeljane zadnje poteze v obsežni reorganizaciji Abramovičevih offshore operacij.

Tajni dokumenti razkrivajo, kako je ruski milijarder Roman Abramovič do zadnjega poskušal na vse mogoče in nemogoče načine skriti svoje bajne milijarde, da bi se izognil sankcijam, in to celo v trenutku, ko so ruske bombe padale na Kijev. Kot je razkril britanski Guardian, ki je analiziral zelo obsežno zaupno dokumentacijo, je ruski bogataš ob zori vojne v Ukrajini “celovito reorganiziral” svoje offshore fundacije, ki hranijo milijarde, in jih prepisal na svojih sedem otrok. To se je zgodilo tri tedne pred začetkom ruskega napada na Ukrajino, ko je Zahod ruskim oligarhom zagrozil z zaplembo njihovega premoženja, če bo Vladimir Putin izvedel agresijo na drugo državo.

Dokumenti ponujajo prikaz bogastva oligarha pred invazijo in ponazarjajo, kako so njegove fundacije vodile nešteto mrež podjetij v skrivnih jurisdikcijah in financirale ekstravaganten življenjski slog. Desetletja je mreža skrbniških podjetij Abramoviču in njegovi družini omogočala, da živijo na veliki nogi: od nakupa letal – boeinga 787 dreamlinerja in več helikopterjev Airbus – do plačila pop zvezdniku Princu za zasebni koncert na Karibih.  Manever za spremembo lastništva je Abramovičevim otrokom (najmlajši med njimi ima devet let) omogočil dostop do sredstev v lasti fundacij, vrednih najmanj štiri milijarde dolarjev, čeprav bi bila lahko skupna vrednost po poročanju Guardiana precej višja.

Instagram objava Abramovičeve hčerke

Abramovič ni bil uvrščen na ameriški seznam sankcioniranih oseb
Abramovičevi otroci so tako postali dejanski lastniki bogastva, ki vključuje luksuzne nepremičnine ter floto superjaht, helikopterjev in zasebnih letal. Strokovnjaki za sankcije menijo, da bi ta reorganizacija fundacij lahko zapletla izvajanje sankcij proti ruskemu oligarhu in celo preprečila poskuse zamrznitve sredstev. To razkritje sproža vprašanje, ali bodo tudi Abramovičevi otroci predmet zamrznitve premoženja. V nasprotju z družinskimi člani nekaterih Putinovih najbližjih svetovalcev so številne družine oligarhov, ki so predmet sankcij, omejitvam ušle. Kot je znano, sta vlada Velike Britanije in Evropska komisija marca 2022 razglasili Abramoviča za Putinovega oligarha in mu uvedli sankcije zaradi koristi, ki jih je pridobil zaradi tesnih odnosov s Putinom. Abramovič je zanikal finančne povezave s Kremljem in vložil pravne korake za razveljavitev ukrepov EU. Zanimivo je, da bogataš, ki ima poleg ruskega še izraelsko in portugalsko državljanstvo, ni bil uvrščen na ameriški seznam sankcioniranih oseb.

New York Times je zapisal, da je poslovnež uporabil fiktivna podjetja za “tiho vlaganje milijard dolarjev v ugledne ameriške investicijske sklade in družbe zasebnega kapitala”. Ameriških sankcij ni bil deležen, ker naj bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prosil Belo hišo, naj mu prizanese, potem ko se je poslovnež pojavil kot neuradni posrednik v mirovnih pogajanjih na začetku vojne. Čeprav je Zelenski takrat verjel, da bi Abramovič lahko pomagal pri mirovnih pogajanjih, so ameriški uradniki za Wall Street Journal povedali, da nimajo razloga za domnevo, da je bil Abramovič posebej koristen pri pogovorih med ukrajinsko in rusko vlado – ocene obveščevalnih služb so pravzaprav predlagale nasprotno.

Dokumenti, ki jih je pridobil Guardian in ki prikazujejo Abramovičeve finančne manevre, naj bi bili pridobljeni z vdorom hakerja v ciprskega ponudnika offshore storitev, ki upravlja Abramovičeve fundacije, in so bili nato anonimno poslani britanskemu časopisu. Datoteke ponazarjajo, kako je Abramovič desetletja uporabljal nepregledne skrbniške strukture, da bi zaščitil svoje bogastvo na skrivnih offshore destinacijah, in kažejo na izzive, s katerimi se srečujejo zahodne oblasti pri prebijanju teh zapletenih struktur za uveljavitev sankcij. Abramovičevo finančno premoženje se je od invazije znašlo pod velikim povečevalnim steklom. Oblasti v Jerseyju so poskušale zamrzniti 7 milijard dolarjev premoženja Kanalskih otokov, medtem ko so ZDA zasegle njegovi dve zasebni letali zaradi kršitve izvoznega nadzora.

S 162,5 metri je Eclipse druga največja superjahta na svetu (Foto: Epa)

FBI je takrat v sodnih dokumentih dejal, da verjame, da je Abramovič reorganiziral dve fundaciji, od katerih je ena hranila zasežena letala, in ju prenesel na otroke. Vendar dokumenti, ki so pricurljali v javnost, kažejo, da je bila reorganizacija veliko bolj sistematična. Tik pred rusko invazijo februarja 2022 je bil Abramovič odstranjen kot upravičenec dveh fundacij, ki ju je identificiral FBI. Medtem so bili njegovi otroci imenovani za upravičence osmih dodatnih fundacij, ustanovljenih za njihovega očeta. Jasno je, da je bilo to storjeno, da bi se izognili sankcijam, a po mnenju poznavalcev takšne pravne poteze niso bile nezakonite. Prestrukturiranje Abramovičevih fundacij bi torej lahko predstavljalo problem za dejansko sankcioniranje.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....