Golobu naklonjeno vodenje policije  

Datum:

V prejšnjem komentarju (“Habemus” Boštjana Poklukarja) v reviji, ki jo prav zdaj berete, sem še pred izvolitvijo Boštjana Poklukarja za notranjega ministra v državnem zboru napovedal njegovo izvolitev. Napovedal sem tudi, da bo še pomembnejše to, kdo bo novi generalni direktor policije, kot pa to, kdo bo notranji minister. In se je zgodilo. Zato pojdimo po vrsti od vrha navzdol.

Sedanja koalicija govori o depolitizaciji policije. Mnogi se sprašujemo, kaj to sploh je, med njimi tudi ustavni pravnik dr. Rajko Pirnat, ki je sedanje stanje morda še najbolje opisal, ko je dejal, da je sedanja depolitizacija policije dejansko politizacija policije v nasprotni politični smeri. S tem se je mogoče strinjati.

Sedanji minister na eni strani prisega na karierni sistem v policiji, a prepričan sem, da sploh ne ve, kaj to je. Na drugi strani omenja zakonske spremembe v smeri, da bi generalni direktor policije lahko postal tudi kdo zunaj kariernih vrst policije, kar je evropski unikum. Tako je za generalnega direktorja policije predlagal Senada Jušića, ki z vidika vodenja sploh ni karierni policist. Še več, pravi, da si je želel nekoga prav takega, ki izhaja s terena. Seveda Poklukar pri tem ne pove bistva. Viri znotraj policije mi ob odkritem posmehovanju povedo, da Poklukar Jušića sploh ni poznal, poznal pa ga je Golob; sodeč po tem gre torej za to, da je Poklukar, seveda za ceno ministrovanja, sprejel Golobov predlog, da bo Jušić vsaj začasni generalni direktor policije.

Senad Jušić (levo) je novi šef Policije. (Foto: STA)

Senad Jušić pa je novinarjem najprej dejal, da je karierni policist. Karierni sistem znotraj policije pretežno lahko pozna strokovno kariero in seveda vodstveno kariero. Jušić je lahko delno rezultat strokovne kariere po kriminalistični stroki, je pa antiteza kariernega policista po vodstveni stroki.

Ko sem leta 2012 sam izbiral kandidata za generalnega direktorja policije, sem izbral Stanislava Venigerja, ki je bil uniformiran policist, vodja lokalne policije v Šentjurju pri Celju, vodja lokalne policije v Žalcu, voda regijske policije v Celju pa vodja uniformirane policije na državni ravni. Tipična vodstvena policijska kariera torej. Sedanji začasni generalni direktor policije nima nič od tega. Sodeč po javno objavljenem življenjepisu ni bil niti vodja lokalne policije, niti ne vodja regijske policije ali njenih služb, še manj pa je bil vodja kakšne policijske službe na državni ravni (uniformirana policija, kriminalistična policija …). Kaj torej omenjeni mož ve o vodenju v policiji? Zelo malo. Neodgovorno od predlagatelja Poklukarja (beri Goloba), pa tudi neodgovorno z njegove strani, da je prevzel nekaj, čemur ni kos.

Če bi Poklukar in Golob na čelu policije želela policijskega strokovnjaka ali vodstvenega kariernega policista, sta imela na razpolago pisca učbenikov, po katerih se učijo prihodnji policijski šefi, dr. Miroslava Žaberla ali pa univerzitetnega profesorja, ki je poučeval in še poučuje večino prihodnjih policijskih šefov dr. Branka Lobnikarja. Toda nič od tega. Golob se je očitno odločil, da bo policijske strokovnjake odslovil iz vodenja policije in da bo vodenje policije zaupal nekomu, ki bo lojalen samo njemu.

Tak izbor je tudi pričakovan, saj naj bi bil Golob v predkazenskem postopku zaradi balkanskih “rabot”, točneje domnevnega pošiljanja milijonov evrov na Kosovo za tamkajšnjo volilno kampanjo sedanjega predsednika kosovske vlade. Z imenovanjem Jušića na vrh policije si je Golob pokril hrbet pred preiskovanjem domnevnih balkanskih “rabot”, še bolj pa si ga bo pokril z novim ali starim generalnim tožilcem, ki se mu izteka mandat.

Šlo bo za šibko vodenje policije
Jušić bo očitno tako le začasni podpisnik odločitev, ki jih bo sprejemal Golob, naročal pa mu jih bo Poklukar. Ne vem, ali se zaveda, da bo kot “čistilec” policije kazensko odgovoren on in ne Poklukar, še manj pa Golob. Šlo bo torej za šibko vodenje policije. Če k temu dodamo še menda trinajst ovadenih policistov in policijskih šefov, ki naj bi bili prekoračili policijska pooblastila v času prejšnje vlade, ko so varovali neprijavljene in nasilne demonstracije, se lahko samo še vprašamo, kdo bo take policijske naloge sploh še želel opravljati.

Še zadnja podrobnost. Dobro obveščeni viri znotraj policije pravijo, da je v Tacnu že pripravljenih kar 20 pisarn za “odstreljene” policijske šefe, še več, Jušić naj bi bil le pol leta vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, nato naj bi pravi generalni direktor policije postal Darko Muženič, ki se menda že sedaj obnaša kot pav, Jusića pa naj bi za “čiščenje” nagradili z mestom njegovega namestnika.

Dr. Vinko Gorenak

Sorodno

Zadnji prispevki

Pot na Okrešelj zaradi ogromne količine kamenja do nadaljnjega zaprta

V Logarski dolini so vzpostavili dostopnost do parkirišča pod...

Ukrajinska zračna obramba v zadnjih dneh odbila pet ruskih napadov

Rusija je davi petič v dveh tednih napadla Kijev...

Najhujši poraz britanskih konservativcev v zgodovini

Volivci so kaznovali odmik konservativne stranke od konservativnih vrednot...

[Video] Trump o očitkih, da je grožnja demokraciji: “Prejšnji teden sem prestregel kroglo za demokracijo!”

Ker demokrati in ostali levičarski aktivisti republikanskega predsedniškega kandidata...