700 tisoč migrantov v Libiji čaka na priložnost, da gredo na pot proti Italiji

Datum:

Poslanec vladajoče stranke v Italiji Tomaso Foti je včeraj dejal, da je po podatkih italijanske obveščevalne službe v Libiji približno 685.000 migrantov, ki čakajo na priložnost, da se odpravijo po mediteranski poti v Italijo.

                   

“Evropa ne sme ignorirati te situacije,” je dodal Tomaso Foti. Spomnimo, da se je italijanska vlada pred kratkim odločila uvesti zaporne kazni v razponu od 20 do 30 let za trgovce z ljudmi, ki povzročijo smrt migrantov, kot del novih predpisov za boj proti nezakonitemu priseljevanju. Odločitev je bila posledica velikega števila utopitev migrantov v Sredozemskem morju.

Premierka Giorgia Meloni je nove predpise napovedala na novinarski konferenci po seji vlade. Sporočila je, da so se ministri soglasno strinjali, da bodo poostrili kazni za trgovce z ljudmi z uvedbo novega zakona, ki posebej kaznuje telesne poškodbe ali smrt ljudi, ki se nezakonito prevažajo. “Če kdo misli, da je tragedija 26. februarja vlado odvrnila od njene migracijske politike, se žal moti. Gremo naprej po poti, ki smo jo ubrali, in dokazujemo, da vodimo odgovorno politiko in razbijamo suženjske operacije, ki jih vodijo kriminalne združbe tihotapcev ljudi,” je dejala Meloni.

Italijanska premierka Giorgia Meloni. (Foto: epa)

Lani je v Italijo preko Sredozemskega morja prišlo okoli 105 tisoč migrantov, od začetka letošnjega leta do 10. marca pa je po isti poti v državo prispelo okoli 18 tisoč migrantov. Italijanska obalna straža je sporočila, da jih je v zadnjih dneh na jugu države rešila več kot 1000.

Italijanska premierka Giorgia Meloni upa, da bodo na mesečnem zasedanju držav EU ponudili konkretno pomoč državam, ki se spopadajo z velikim navalom migrantov, ki prihajajo čez Sredozemlje, to so poleg Italije še Grčija, Ciper, Malta in Španija.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...