Gospodarstvo pozdravlja popravke prvega in drugega protikorona paketa – s tem so dobili nujno potrebno podporo v sedanjih razmerah!

Datum:

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so zadovoljni s popravki prvega protikoronskega zakona in sprejemom drugega. S tem je gospodarstvo dobilo nujno potrebno podporo v sedanjih izrednih razmerah, so sporočili. Zdaj pa je treba hitro pristopiti še k tretjemu paketu pomoči, pozivajo.

                   

DZ je novelo interventnega zakona za pomoč državljanom in podjetjem zaradi posledic epidemije novega koronavirusa ter zakon, s katerim bo država jamčila za posojila podjetij, sprejel danes.

Novela prvega protikoronskega zakona je odpravila nekatere pomanjkljivosti, ugotavljata predsednik GZS Boštjan Gorjup in generalna direktorica zbornice Sonja Šmuc.

Med vsemi ukrepi tudi poroštvena shema na bančna posojila
Razširitev kroga upravičenih podjetij do koriščenja ukrepa čakanja na delo se jima zdi izredno pomembna za ohranitev delovnih mest in likvidnosti prizadetih podjetij. Zadovoljna sta tudi, da lahko podjetja po novem znotraj enega meseca za sedem poljubnih dni delovno aktivirajo zaposlene, ki so na čakanju. Med ključne ukrepe zakona poleg čakanja na delo na GZS uvrščajo še razbremenitev delodajalcev plačevanja pokojninskih prispevkov in kritje stroška nadomestil zaposlenim, ki zaradi višje sile ne morejo priti na delo. Novela zakona je dodala še manjkajočo poroštveno shemo za prehodno sprejete moratorije na bančna posojila, so zapisali.

Pogrešajo pa, da ni prišlo do časovnega popravka kritja nadomestil za delavce na bolniški. Proračun bo namreč še naprej kril nadomestila obveznega zdravstvenega zavarovanja šele od uveljavitve zakona 11. aprila.

Z enakim tempom do tretjega paketa ukrepov
Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa pa prinaša jamstveno shemo za nova bančna posojila, s katero se podjetjem zagotavlja dodatna likvidnost. “Pozdravljamo odločitev o dvigu višine državnega jamstva na 80 odstotkov za mala in srednje velika podjetja ter na 70 odstotkov za velika podjetja, k čemur smo pozivali v gospodarstvu,” so ob tem zapisali na GZS. Ocenjujejo sicer, da je obseg višine posojil, ki je omejen na 10 odstotkov prometa podjetja, prenizek. Prav tako menijo, da bi morali črtati določbo, po kateri se nova posojila po tej shemi izključujejo z interventnim zakonom o odlogu starih posojil iz konca marca. To namreč pomeni, da bodo podjetja, ki so zaprosila za moratorij na bančna posojila, omejena pri višini novih posojil.

Na GZS vlado pozivajo, naj nadaljuje s hitrim tempom sprejemanja interventne zakonodaje. Od tretjega paketa pomoči pričakujejo predvsem možnost skrajšanja delovnega časa, dodatna sredstva za najbolj prizadete panoge ter ukrep odkupa in zavarovanja terjatev.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...