Grozljiva pričevanja preživelih žrtev terorističnega napada

32
Foto: EPA

“Nekaj jih je doživelo panični napad, od živčnosti jim je obračalo želodec. Neka druga gospa je iz istega razloga doživela srčni napad,” je dogajanje po napadu opisala Judy Favish. “Potem ko sem slišal strele, sem pograbil družino in jo skušal rešiti. Nekdo nam je pomahal v molilnici, kjer smo počakali, dokler ni prišla policija,” je povedal Jim Hyong Lee iz Južne Koreje. Tako so po napadu preživeli opisali razdejanje v Carigradu. 

Pričevanja preživelih se kopičijo. V napadu je umrlo 41 ljudi,  239 jih je bilo ranjenih. Turški predsednik Erdogan je po napadu dejal, da je to opomin vsem državam.“Bomba, ki je danes eksplodirala v Instanbulu, bi lahko bila na vsakem letališču, v kateremkoli mestu na svetu.” Turške oblasti zaenkrat sumijo, da za napadom stoji Islamska država.

Foto: EPA
Foto: EPA

Preživeli opisujejo dogajanje takoj, ko so odjeknile bombe in ko so se začeli prvi streli. “To je bila velika množica kričečih ljudi. Padali so drug preko drugega. Videl sem nekega fanta v invalidskem vozičku, ki je ostal sam, medtem ko so vsi bežali na drugo stran stavbe in nato ponovno v nasprotno smer – pravzaprav nihče ni vedel, kaj se je dogajalo.”

“Čakala sem na let za Tokio, ko sem zagledala množico ljudi, ki so bežali iz varnostnega območja pri vratih in šla sem za njimi. Slišala sem strele. Vse skupaj je zajela panika,” je povedala Yumi Koyi. 

Otfah Mohamed Abdulah še vedno išče sestro

“Bila sem tam, pri kontroli prtljage. Ravno ko smo oddali prtljago in potne liste, je nekdo začel streljati v nas. Moja sestra je začela teči, ne vem, v katero smer. Vrgla sem se na tla in tam ostala, dokler ni nehal. Še zdaj nisem našla sestre. Vse moje stvari so ostale tam,” je povedala Turkinja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Priča: Pometali so kri, da nam ne bi spodrsnilo

Neka druga priča je opisala, kako se je rešila, ker se ji je uspelo rešiti v žensko molilnico, kamor teroristi niso posegali. Ko je bilo napada konec, je stopila ven iz molilnice in zagledala krvave stopinje na tleh. “Bilo je veliko krvi in stekla. Steklo in kri so pometali na stran, da nam ne bi spodrsnilo,” je dejala priča.

Ž. K.