Grozljivka v Borodjanki je veliko hujša kot v Buči

Datum:

Po ogorčenju nad grozljivimi slikami ubitih civilistov v mestu Buča je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da so razmere v sosednji Borodjanki še slabše. Preiskovalci pravijo, da so v četrtek med ruševinami v Borodjanki našli 26 trupel, oblasti pa se bojijo, da jih je več kot 200.

Sredi neizprosne vojaške agresije v vojno opustošeni Ukrajini so tuji mediji poročali o stanju ukrajinskega mesteca Borodjanke, ki je bilo podvrženo neusmiljeni vojaški agresiji, odkar so ga 28. februarja zavzele ruske čete. Mesto je bilo zapuščeno po neprestanih zračnih napadih, bombardiranju in raketnih napadih Kremlja. Razmere v ukrajinskem mestu Borodjanka naj bi bile “bistveno bolj grozljive” kot v bližnji Buči, kjer so ruske sile osumljene ubijanja civilistov, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za medije.

Borodjanka je zdaj mesto duhov
Po poročanju Republicworld je danes mesto Bordjanka, ki je bilo doslej dom več kot 13.000 civilistom, zdaj spremenjeno v mesto duhov. Tuji dopisnik medija je poudaril, da so bile stanovanjske in upravne stavbe po zračnih napadih popolnoma zoglenele. Poročali so o tem, kako ukrajinske varnostne sile poskušajo razpršiti bombe, ki se nahajajo na območjih. Ruska vojska naj bi se zdaj umaknila z območja, vendar so za seboj pustili veliko topništva.

Starejša gospa čaka, da reševalci najdejo njene svojce pod ruševinami v Borodjanki. (foto: Twitter)

Sumijo na več kot 200 žrtev
Po poročanju tujih medijev so na mesto prišle ekipe za odstranjevanje bomb, ki so po močnem ruskem obstreljevanju odstranjevale kasetne bombe, številni vizualni posnetki mesta pa prikazujejo, kako je mesto popolnoma uničeno s številnimi razbitinami avtomobilov, ki so bili parkirani na ulicah v času napadov. Glede na trditve civilistov je število žrtev v Borodjanki morda večje kot v drugih mestih, vključno z glavnim mestom Kijevom in Bučo, zaradi nenehnega napada. Tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Sergij Nikiforov je za medije izjavil, da se bojijo, da je številka smrtnih žrtev presegla 200.

Rusija izključena iz Sveta za človekove pravice
Generalna skupščina Združenih narodov je s simbolično potezo v četrtek suspendirala Rusijo iz Sveta ZN za človekove pravice in izrazila močno zaskrbljenost zaradi trenutne krize človekovih pravic in humanitarne krize,  Zelenski pa je to označil za pomemben korak, od Zahoda pa zahteval, naj nadaljuje z usklajenim pritiskom na Kremelj, saj je po njegovih besedah Rusija največja grožnja na planetu – svobodi, človekovi varnosti in konceptu človekovih pravic kot takih.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....