[Javnomnenjska anketa] Povežimo Slovenijo redno znotraj parlamenta, SAB zunaj

Datum:

Pri zadnji javnomnenjski anketi agencije Parsifal opažamo, da SDS ostaja favorit za relativnega zmagovalca parlamentarnih volitev. Na drugem mestu je Gibanje Svoboda, solidno pozicijo ohranja tudi NSi, Gibanje Povežimo Slovenijo pa v zadnjem času redno dokazuje, da je njegovo mesto v državnem zboru. Med strankami KUL bi tokrat iz parlamenta izpadla Stranka Alenke Bratušek.  

Rezultati raziskav javnega mnenja, ki jo je za Nova24TV med 4. aprilom 2022 in 6. aprilom 2022 za naš medij izvedla agencija Parsifal, kažejo, da bi glede na odzive opredeljenih volivcev volilni prag prestopilo sedem političnih strank. Med opredeljenimi bi stranke prejele sledeče odstotke glasov: SDS (27,5 %), Svoboda (25,4 %), SD (10,9 %), NSi (6,4 %), Levica (4,7 %), Povežimo Slovenijo (4,6 %) in LMŠ (4 %).

Pred parlamentom pa bi ostale sledeče stranke: SAB (3,3 %), Resni.ca (3 %), Naša dežela (2,7 %), SNS (2,5 %), Naša prihodnost – Dobra država (1,8 %), Pirati (1,4 %), DeSUS (1,0 %) in Vesna (0,9 %).

Foto: Parsifal

Izpostaviti gre zlasti Gibanje Povežimo Slovenijo, ki konstantno dokazuje, da bi se na parlamentarnih volitvah uvrstilo v državni zbor, in da ostaja resna kandidatka za sooblikovanje prihodnje vlade. Ljudje cenijo povezovalnost, ki jo ta politična opcija različnih strank pooseblja. Stranka SAB bi tokrat izpadla iz parlamenta. Njena priljubljenost trpi na račun višje podpore Gibanja Svoboda.

Bratuškova imela več ponesrečenih nastopov
Predsednica SAB Alenka Bratušek je imela v zadnjih nekaj soočenjih težave z nastopi, saj je delovala napadalno in večkrat ni dovolj dobro poznala področij, o katerih je bila debata. Na strokovna vprašanja je namreč odgovarjala pavšalno in s stereotipnimi očitki vladi. Njena politika je že od samega nastanka stranke ‘antijanšizem’. Volivci pa želijo odgovore na konkretna vprašanja. Na prvem skupnem soočenju Planet TV in Nova24TV so jo komentatorji razglasili celo za najslabšo udeleženko soočenja, zato namesto nje v zadnjem obdobju vidimo druge predstavnike stranke kot sta Marko Bandelli in Jernej Pavlič, ki prav tako nista “prva liga” politikov.

Predsednica SAB Alenka Bratušek (Foto: STA)

Na drugi strani pa ima iniciativa Povežimo Slovenijo povsem nasproten pristop. Svojo politiko gradijo na vključevalnosti in preseganju političnih delitev, ki jih pri življenju ohranjajo prav vse leve stranke kot osrednji del programa. V Povežimo Slovenijo se namreč zavedajo, da je za prihodnost Slovenije ključno povezovanje in delovanje za skupno dobro v korist države. S programskimi cilji. Prav tako v gibanju nimajo samo enega “frontmana”, temveč stavijo na prispevek vsakega posameznika. Tako smo na soočenjih videli Zdravka Počivalška, Alojza Kovšco, Franca Kanglerja, Marjana Podobnika, dr. Ernesta Petriča, Andreja Čuša

Demografski podatki
V raziskavo je bilo zajetih 937 anketirancev, od tega 50,3 % žensk. Povprečna starost znaša 54,5 let, standardni odklon je 16.4. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (48,7 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (35,9 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (15,4 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,1 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (28,0 %), 21,0 % anketirancev ima poklicno šolo in 16,9 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (55,2 %), sledi mesto (28,9 %) in manjši kraj (15,8 %). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (26,0 %), sledita Podravska (16,0 %) in Savinjska (12,7 %) regija. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...