Gruzijski aktivisti na nogah zaradi umora njihovega pripadnika judovsko-jazidskega porekla

Datum:

Dve skupini aktivistov za človekove pravice sta umor 25-letnega aktivista, ki se je zgodil pred barom v Tbilisiju, označili za zločin iz sovraštva ter ob tem pozvali tožilstvo k preiskavi.

Tbilisijski Center za človekove pravice (HRIDC) in Center za participacijo in razvoj (CPD) sta umor aktivista Vitalija Safarova, ki se je zgodil 30. septembra pred enim izmed tbilisijskih barov, označili za zločin iz sovraštva, h kateremu je privedla ksenofobija. Safarov, ki je bil mešanega judovsko-jazidskega porekla, je bil sicer zaposlen pri CPD kot projektni vodja, ukvarjal pa se je s preprečevanjem sovraštva in ksenofobije med mladimi. Pred tem je vodil iniciativo, ki se je zavzemala, da bi v Tbilisiju aktivistom, ki so ogroženi, omogočili varnejši prostor za delovanje.

V okviru preiskave je policija aretirala dva posameznika, rojena v letih 1993 in 1995, našli pa so tudi nož, ki je bil uporabljen pri umoru. Enega so obtožili umora, drugega pa, da ni prijavil zločina. Mati žrtve Marina Alankjan pravi, da je do zločina privedla malomarnost policije do groženj, ki so jih aktivisti deležni s strani fašističnih skupin. Policija sicer pravi, da napadalci niso pripadali nobeni od specifičnih neonacističnih skupin, tožilstvo pa je zagotovilo, da bo zločin prekvalificiralo v zločin iz sovraštva, če bodo za to zbrali zadostne dokaze. Gruzijske oblasti so za zločine iz sovraštva v lanskem letu preganjale 44 posameznikov, notranji minister Giorgi Gakharia pa je po poročanju portala OC Media priznal, da gruzijska zakonodaja pri spopadanju s takšnimi zločini ni preveč učinkovita.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...