Hojs: Odvratni hinavci Svobode

Datum:

Še vedno odmeva incident v Murski Soboti, kjer so navijači na igrišče vrgli pirotehnična sredstva, pri tem pa poškodovali sedem članov nogometnega prvoligaša Mure ter celo otroka, ki je pobiral žoge. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa je zahteval poročilo policije o varovanju tekme. Dolžan mu ni ostal bivši minister za notranje Aleš Hojs, ki ga je spomnil, da so prav v Gibanju Svoboda krivi za razpad sistema na policiji, ki je sokriv za takšne incidente. 

                   

“Odvratni hinavci Svobode, dve leti so policijo⁩ diskreditirali, blatili in jih obtoževali vsega mogočega, zato ker so v času covida profesionalno in strokovno ukrepali zoper levičarske horde, ki so razbijale po Ljubljani. Zarečeni kruh se jim zatika, ” je na omrežju X zapisal Aleš Hojs.

Spomnimo, v času najhujše pandemije so policijski uslužbenci dobesedno žrtvovali svoja življenja za to, da so ohranjali javni red in mir ter preprečevali, da se stanje sprevrže v popolno anarhijo, kot se je to denimo zgodilo v Belgiji in na Nizozemskem.

Protesti v Ljubljani bi se lahko hitro končali tragično. (Foto: zajetje zaslona)

Levičarski aktivisti so jih žalili, nanje pljuvali, jih izzivali, vanje metali predmete in jim celo osebno grozili. Tudi v času grozljivega vsesplošnega huliganstva leta 2021, ko so protestniki celo zavzeli ljubljanski avtocestni obroč in razbijali po glavnem mestu, so na koncu uspeli preprečiti najhujše.

Svobodnjaki so prevzeli retoriko ulice
Predstavniki takrat novonastalega Gibanja Svoboda so se hitro “nalezli” hujskaške govorice levičarskih aktivistov na ulici in rutinsko govorili o Janševih “robokopih” in “zaplinjanju” (kot odziv na to, da so policisti rutinsko obvladovali množice s solzivcem). Prominenta članica svobodnjakov Urška Klakočar Zupančič je delo policistov celo primerjala z Adolfom Eichmannom, zloglasnim nacističnim vojnim zločincem, ki je bil eden od avtorjev holokavsta. Že takrat so drhali na ulici, ki je ogrožala zdravje in življenja običajnih občanov, obljubili, da bodo poravnali račune, če pridejo na oblast.

Urška Klakočar Zupančič je delo policije primerjala z zločini nacista Adolfa Eichmanna. (Vir: STA)

Kaj so torej policisti dobili v zameno za to, da so v tistih najbolj kritičnih časih varovali naše zdravje in varnost? Šikaniranje, demonizacijo in vladni pregon, tako kot so Svobodnjaki tudi obljubljali. “Depolitizirana” policija pod vodstvom Pokljukarja je ovadila nekatere policiste in policijske šefe, ki naj bi bili prekoračili policijska pooblastila in celo storili kazniva dejanja med protesti 2020 in 2021. Vodstvo policije je tiste na prvi liniji, ki so prejemali udarce, pljunke in grožnje obtožila nestrokovnega in nezakonitega ravnanja ter nesorazmerne uporabe policijske sile. Celo Boštjan Lindav, nekdanji v. d. generalnega direktorja policije, je v izjavi dejal, da ni hotel policistov nediskriminatorno inkriminirati za dogajanja v času pandemije, tako kot je to želel predsednik vlade (ki je s tem izgovorom želel iz policije “čistiti janšiste”).

Nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav (Foto: STA)

Posledice so predvidljive
Če nekdo opravi svojo dolžnost vestno, odgovorno in profesionalno, potem pa ga demonizirajo kot nacističnega vojnega zločinca, bo posledica popolna demoralizacija in izguba vere v sistem. Politični pogrom svobodnjakov nad policijo je torej prinesel predvidljive rezultate.

Morala v policiji je vse nižja. Dogodek, kot se je zgodil v Murski Soboti, je le eden od simptomov bolezni slovenske policije. Organi pregona si enostavno ne bi smeli dovoliti, da na tak (predvidljivo) čustveno volatilen dogodek navijači nosijo nevarna pirotehnična sredstva. Da pa sistem razpada, je jasno tudi iz drugih indicev.

Podatki so pomenljivi
V veliki korupcijski aferi nakupa stavbe na Litijski 51 policija še danes, mesece po izbruhu afere, ni zaslišala glavnih akterjev in vedno bolj se zdi, kot da gre za politično naklepno zadrževanje. Policija je lani obravnavala 7.700 kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, kar je več kot dvakrat manj kot pred desetimi leti. Iz prestolnice prihajajo presunljiva pričanja državljanov o tem, kako si ljudje zvečer več ne upajo iz hiš. Statistično gledano je Ljubljana med evropskimi prestolnicami glede na preteklo leto v študiji Global Peace Index padla za štiri mesta. Število posilstev od leta 2021 do danes vztrajno narašča, pri tem pa je treba poudariti, da veliko prijav žrtve zaradi sramu sploh ne prijavijo. Takšen primer naj bi bilo domnevno posilstvo 22-letnice, ki so ga zagrešili štirje tujci v parku Tivoli, a ga žrtev ni prijavila. Obstajajo močni indici, da se je spolni napad na študentko dejansko zgodil.

Odpoved sistema na nogometni tekmi v Murski Soboti je torej le simptom politične bolezni. Svobodnjaki so šli bitko s policijo in jo povsem demoralizirali. Hojs jim je ustrezno nastavil ogledalo lastnega aktivizma.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...