Večina Ljubljančanov meni, da mestno upravo prežema korupcija

Datum:

Evropska komisija je izvedla javnomnenjsko raziskavo o kakovosti življenja v evropskih mestih – kako jo dojemajo meščani posameznih mest. Rezultati kažejo, da je nadpovprečen odstotek Ljubljančanov, in sicer kar 74 odstotkov prepričanih, da je v mestni upravi prisotna korupcija.  

Javnomnenjska raziskava Evropske komisije o kakovosti življenja v EU mestih je o Ljubljani pokazala zelo zanimive rezultate, med drugim, da je kar 74 odstotkov Ljubljančanov prepričanih, da je v mestni administraciji prisotna korupcija, le 26 odstotkov meni nasprotno, poroča Dnevnik.

Ljubljano je spremenil v pravi Balkan
S tem se Ljubljančani postavljajo ob bok meščanom iz južne in jugovzhodne Evrope, kot sta denimo Zagreb, kjer tako meni 87 odstotkov Zagrebčanov, in Beograd, kjer je v to prepričanih celo 88 odstotkov prebivalcev. Zelo visok občutek korupcije med meščani (glede mestne uprave), beležijo še naslednja jugovzhodna evropska mesta: Skopje (84 odstotkov), Bukarešta (83 odstotkov) in Podgorica (82 odstotkov).

Evropska raziskava kaže, da je kar 74 odstotkov Ljubljančanov prepričanih, da je v mestni upravi prisotna korupcija. (Foto: STA)

Po drugi strani pa so mesta z nizkim občutkom korupcije predvsem na severu, zahodu in v srednjem delu Evrope. Za zgled so nam lahko: danski AAlborg (27 odstotkov), nizozemski Groningen (26 odstotkov), francoski Rennes (24 odstotkov), švicarski Zürich (20 odstotkov) in danski København (20 odstotkov). V tolažbo pa nam je lahko predvsem to, da imajo meščani relativno dobro mnenje o kakovosti in dostopnosti delovanja mestnih služb.

Vpletenost v številne afere: kanal Co, farmacevtka, Electa, Stožice …
Prav tako nam je v tolažbo relativno visoka stopnja zadovoljstva v mestu. Podatki Evropske komisije so bili objavljeni konec lanskega leta. Žalostno pa je, da se je slovenska prestolnica izjemno tesno približala deseterici mest, kjer so meščani najbolj nezaupljivi do lokalnega mestnega vodstva. V raziskavi je sodelovalo 83 evropskih mest, v katerih povprečno približno polovica meni, da je v lokalni administraciji prisotna korupcija.

Najboljše mnenje o mestni upravi se nanaša na Köbenhavn. Po drugi strani pa povprečno v državah zahodnega Balkana kar sedem od desetih občanov meni, da je v mestni upravi korupcija, ta ocena pa ustreza tudi stanju Ljubljani. Spomnimo: Janković je bil v preteklosti vpleten v številne domnevne korupcijske škandale, denimo v spolni škandal farmacevtka (služba v zameno za občevanje), afero Niš, v afero s Podjetjem za upravljanje in vzdrževanje nepremičnin SPL, Stožice, Electa, v pridobivanje sponzorskih sredstev v sumljivih okoliščinah, zaposlovanje v sumljivih okoliščinah, v afero kanal Co itd.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...