Hrvaška odpira meje, ali bomo Slovenci končno spoštovani gostje kot Nemci in Avstrijci?

Datum:

Hrvaški turizem predstavlja enega izmed najpomembnejših stebrov uspešnega gospodarskega delovanja pri naši južni sosedi. Zaradi koronakrize jim grozijo velike izgube. Ali se bo v letošnji poletni sezoni njihov odnos do slovenskih turistov spremenil, pa bomo videli kmalu. Očitno nas potrebujejo kot Sahara vode, saj se v številnih člankih sprašujejo, kdaj bodo k njim prišli Slovenci.

Kljub temu, da so slovenski turisti najbolj množični obiskovalci hrvaškega dela Jadrana, so v preteklosti Hrvatje veliko več vlagali v odnose do Nemcev, Avstrijcev in preostalih držav sveta. Za Slovence je veljalo, da bodo vedno prišli, ne glede na to kakšen odnos bodo hrvaški turistični delavci pokazali do slovenskih državljanov.

Veliko število Slovencev ima lastništvo nepremičnin in plovil na Hrvaškem. Zato sta sosednji državi sklenili dogovor, da se dopusti slovenskim državljanom odhod na Hrvaško. Posledica dogovora je tudi epidemiološka slika v obeh državah, saj v obeh državah število okuženih in hospitaliziranih odločno padla. Med drugim so tudi sprejeli, da vsem tistim, ki bodo imeli obisk krajši od 72 ur, ne bo treba v karanteno v Sloveniji. Vsi, ki se bodo nahajali dlje časa, pa bodo morali v obvezno karanteno.

Jelko Kacin ocenil potezo Hrvaške za pozitivno sporočilo v medsosedskih odnosih
Hrvaško potezo je na tiskovni konferenci potrdil tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kacin ob tem opozarja, da morata soglasje doseči oba nacionalna zavoda in policija Hrvaške in Slovenije za dodatno sproščanje ukrepov. Gre za prvi korak k sproščanju in oživljanju hrvaškega turizma. Pri tem jim bomo zopet pomagali Slovenci. Ali bo letošnji odnos Hrvatov do Slovencev drugačen, pa bomo videli v kmalu.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...