Hrvaška sodnica aretirana zaradi suma korupcije, medtem ko slovenski sodniki ostajajo nedotakljivi

Datum:

V torek popoldne so v akciji preiskovalcev za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu aretirali šibeniško sodnico Majo Šupe, ki naj bi prejemala odkupnine v zameno za oprostilne sodbe. Po poročanju Dalmacija danas ji je bila odvzeta sodna imuniteta, uslužbenci USKOK-a so začeli akcijo njenega prijetja. Sumijo, da je prejela 15 tisoč evrov podkupnine, da bi izrekla oprostilno sodbo v primeru kontroverznega zagrebškega podjetnika Blaža Petrovića. In medtem ko so zaradi suma korupcije sodniki na Hrvaškem resno kaznovani, ostaja slovensko sodstvo “nedotakljivo”.

Po prvih neuradnih informacijah so sodnico Majo Šupe aretirali zaradi suma, da je od podjetnika Blaža Petrovića, ki je javnosti znan iz sojenja t. i. zagrebški hudodelski združbi pred dvajsetimi leti, prejela 15 tisoč evrov, da bi se razsodilo njemu v prid. Sodnica Šupejeva je namestnica predsednika kazenskega oddelka občinskega sodišča v Šibeniku, med drugim pa se je spominjamo po oprostilni sodbi Tomislava Horvatinčića zaradi sinkope po povzročitvi pomorske nesreče, v kateri je umrl italijanski par.

Akcijo so izvedli po dolgem času zbiranja dokazov in pričanju Tomasa Rajnerja, nekdanjega sodelavca poslovneža Petroviča, ki je podrobneje opisal način sodelovanja pri podkupovanju šibeniške sodnice Šupa, s katero naj bi Petrovič in takratni vodja kadrovske in pravne službe “Hrvatske šume” Ivica Kodžman izvedli zemljiško manipulacijo. Kot navaja Dalmacija danas, je po obtožnici Petrović Kodžomana spodbujal h kaznivemu dejanju zlorabe položaja, Kodžomana pa je v tistem primeru zastopal odvetnik Branimir Zmijanović. Zmijanović, ki je bil prav tako aretiran, naj bi bil po sumih USKOK-a tisti, ki je “usklajeval” situacijo s sodnico Šupe. Kodžoman naj bi namreč s ponarejeno uradno listino sklenil poravnavo, v kateri je Petrovićeva družba “Gambino” nezakonito postala lastnica več kot 53 tisoč kvadratnih metrov atraktivnega in zelo dragocenega zemljišča v zalivu Jazine v Tisni.

V zalivu Jazine v Tisni je danes postavljen avtokamp. (Foto: družbena omrežja)

Akontacija za nepremičnino je bila pravzaprav podkupnina
Kasneje je zadeva končala na sodišču, sodni postopek pa je vodila sodnica Maja Šupe. Po poročanju hrvaških medijev  naj bi se Petrović s sodnico dogovarjal o nakupu zemljišča, da pa ju ne bi med seboj povezali, je moral kupoprodajno podpisati nekdo drug, v tem primeru je bil to njegov nekdanji sodelavec. Nepremičnino naj bi kupil od Janje Šupe, sodničine matere, za katero je moral vnaprej plačati 45 tisoč kun akontacije, ki naj bi bila pravzaprav podkupnina. “Petrović mi je dejal, da ne sme neposredno nastopati pri tem poslu, ker se je s sodnico Majo Šupe dogovoril, da ga bodo na šibeniškem občinskem sodišču oprostili kazenske odgovornosti in na županijskem sodišču pridobili potrditev te oprostilne sodbe za znesek 15.000 evrov,” je dejal Rajner po poročanju Slobodne Dalmacije.

V Sloveniji pokvarjeni sodniki ostajajo svete krave
Medtem ko roka pravice doseže tudi najvišjo vejo oblasti drugje, ostaja v Sloveniji sodstvo nedotakljivo, nasprotno. Zaradi “fosilnih ostankov” med slovenskimi sodniki se celo dogaja, da številni primeri kriminalnih dejanj ne dočakajo epiloga.

Foto: STA

Vzemimo primer nedotakljive družine Janković in ukradene parlamentarne volitve, ko je bil takratni aktualni premier Janez Janša po krivici zaprt tik pred volitvami. Sodni postopek je tekel pod okriljem sodnika Branka Masleše, ki pa je prav tako sprejel odločitev za izpustitev “balkanskih bojevnikov”. Omenjen primer bo namreč v državi za vedno odmeval, saj je vrhovno sodišče v zadevi Balkanski bojevnik obsojence izustilo in to na podlagi nezakonito pridobljenih dokazov. Glede na to, da imajo pri nas sile kontinuitete še vedno svoje lovke po slovenskih sodiščih, pa nedokončani primeri in nekaznovani sodniki ne čudijo, vprašanje je le, koliko časa še.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...