Hrvaška vlada bo predlagala Dubravko Šuico za kandidatko za evropsko komisarko

Datum:

Hrvaška vlada bo najverjetneje na četrtkovi seji imenovala Dubravko Šuico, evropsko poslanko iz stranke HDZ, za evropsko komisarko, v petek pa naj bi v ta namen potekalo zasedanje parlamentarnega odbora za evropske zadeve. Čeprav hrvaška vlada tega še ni potrdila, viri iz stranke HDZ trdijo, da se bo to zagotovo zgodilo, in sicer v četrtek ob 9.30.

                   

Nova predsednica Evropske komisije, Nemka Ursula von der Leyen, katere mandat se začne 1. novembra, je dejala, naj države članice do 26. avgusta pošljejo imena kandidatov, da bo lahko pravočasno uskladila ekipo. V Zagrebu so prepričani, da ima Hrvaška tokrat dobre možnosti, da dobi dober resor v Evropski komisiji, in sicer zaradi vez, ki jih ima premier Andrej Plenković z Evropsko ljudsko stranko (EPP) in tesne povezanosti z novo šefico “evropske vlade”, poročajo hrvaški mediji.

Šuica ima po poročanju hrvaškega portala N1 dobre možnosti, da postane nova hrvaška komisarka, saj je veliko držav, čeprav so jim naročili, naj imenujejo žensko in moškega, imenovalo le moške kandidate. In to bi se lahko izplačalo Hrvaški pri podelitvi resorja. Kar nekaj je področij, za katere je Hrvaška zelo zainteresirana – od gospodarstva, financ, proračuna, kmetijstva do politike regionalnega razvoja. Če bi bila Šuica izvoljena za evropsko komisarko, bi HDZ imel prosto mesto v Evropskem parlamentu, ki pa bi ga zapolnila nekdanja tiskovna predstavnica vlade in poslanka hrvaškega parlamenta Sunčana Glavak, ki ji je za vstop v Evropski parlament zmanjkalo 7.000 glasov.

Tudi Marjan Šarec je predlagal kandidata za slovenskega evropskega komisarja, in sicer Janeza Lenarčiča, vodjo stalnega predstavništva pri EU. Ta odločitev, ki jo je sprejel mimo preostalih koalicijskih partnerjev, pa je vznejevoljila koalicijo. Šarec tako ni upošteval želje novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in ji je poslal le ime moškega kandidata, namesto predstavnikov obeh spolov. Parlamentarni odbor za zadeve EU je vseeno z osmimi glasovi za in dvema proti potrdil Lenarčiča kot primernega kandidata.

Ljubljana, DZ. Predstavitev kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije Janeza Lenarčiča pred parlamentarnim odborom za zadeve EU.

Lara Božič

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...