In Jasna Murgel vam bo spet sodila! Po zakonih Murgel?

Datum:

Škodljivo vlaganje novih zakonskih predlogov poslancev koalicije na predvečer volitev na izrednih sejah parlamenta je početje iz obupa, ki bo državo zelo drago stalo. Gre za parcialne projekte posameznih poslancev, ki si skušajo reševati poslanske stole, in ti zakonski predlogi niso v splošno dobro; zaradi tega bo manj za zdravstvo, kulturo, šolstvo, cestno infrastrukturo. Imeli so štiri leta časa, da z ustavno večino naredijo kaj dobrega za državo, pa tega niso. Voda jim že zaliva pljuča in grlo, in v zadnjih tresočih izdihljajih delajo še dodatno škodo.

Šarec kot marioneta
Nekaterih strank v parlamentu po novem ne bo več, ostala bo le kakšna dobra tretjina današnjih poslancev. Dve tretjini poslancev iz koalicije je itak bilo povsem neprepoznavnih in so le pritiskali na gumbe, kot jim je bilo naročeno. Vlade kakopak ni vodil Cerar, on je le izvajal politiko tistega omrežja, ki ga je nastavilo. Vendar je tudi to omrežje postalo z njim nezadovoljno, saj je spoznalo, da je tako nesposoben, da niti naročenega velikokrat ni uspel izpeljati do konca. Sedaj so našli Šarca kot Cerarjevo inkarnacijo in ozadje se z dominantnimi mediji in agencijami, ki ustvarjajo javno mnenje, na vse pretege trudi, da bi ustoličili novo marioneto.

Veliki čevlji Alenke Bratušek
Kakšna bo sestava bodočega parlamenta, je v rokah volivcev, iz mandata v mandat pa dobivamo slabšo sestavo parlamenta, prepoznavnih poslancev je vedno manj, med karizmatične voditelje in državnike pa lahko štejemo samo še Janeza Janšo. Preostali so instant politiki s (pod)povprečnim dometom brez karizme in državniške drže. Kakšna ironija, kakšen paradoks: bivša predsednica vlade in predsednica neke obskurne stranke Alenka Bratušek je te dni spisala še knjigo o njenih čevljih, za katere tja do Bruslja vedo, da so ji preveliki, zato je po političnem parketu tudi tako švedrala. Bratuškovi sedaj dajejo umetno dihanje in ji dajejo kisik za politično preživetje, to je za ponovno izvolitev v parlament. Vplivno ozadje dela na tem, da bi se glasovi DeSUS-a preusmerili k Bratuškovi. Kar naenkrat se je namreč Bratuškova začela zavzemati za upokojence in spremembo pokojninskega zakona, skupaj z višjim regresom za upokojence, za spremembo zakonodaje je zbrala tudi podpise volivcev. Vseh devet poslancev DeSUS-a pa je ta zakon zavrnilo in na tej točki se je začel njihov potop. Bratuškovi so ta manever svetovali, saj sama ni tako pametna, da bi si ga umislila. Seveda je vedela, da s predlogom ne bo uspela, začela pa je kopati jamo za Erjavca in DeSUS, pri čemer ji sedaj pomaga tudi SD.

Erjavec samo še za Bučke
Karl Erjavec
se je politične obrti v teh letih sicer dobro priučil, s svojimi klovnovskimi nastopi pa je seveda daleč od velikega politika, njegova kariera se izteka in je lahko zanimiv le še za Bučke. Erjavec se zaveda, da mu grozi izpad iz parlamenta, zato je posegel tudi po družbenih omrežjih. Z Instagramom je že ustrelil mimo, saj upokojencev, ki jim je pred desetletjem obljubil 1.000 evrov pokojnine, tam ni. Na Instagramu je bolj zanimiva njegova hči, ki kaže užitke razkošnega življenja hčerke zunanjega ministra. Če bi upokojenci s 410 evri pokojnine videli ta razuzdani hedonizem, bi Erjavcu še bolj trda predla. Miro Cerar se je v teh štirih letih razgalil še kot slab pravnik, saj je tolikokrat kršil ustavo, da bo v prihodnje le stežka stopil pred študente prava. Dejan Židan pa si je v medijskih in političnih krogih sicer pridobil sloves ne preveč brihtnega politika, gotovo pa je dovolj spreten, da s prekmurskim tajkunskim lobijem krepi in vzdržuje prisrčne ter obojestransko koristne odnose.

Bo Jasna Murgel sodila v imenu ljudstva, SMC ali Murgel?
Volilna zakonodaja je potrebna sprememb, prav tako zakon o poslancih, za kar bo mogoče v prihodnji sestavi parlamenta vendarle dovolj glasov. Sedanji sklic je imel dovolj glasov, vendar ni bilo dovolj volje. Tudi od tega, kako na volitvah ponuditi in izbrati najboljše ljudi, je odvisna prihodnost te države. Nujno je treba spremeniti zakonodajo tudi v točki, ki vsem iz državne in javne prave, to je od upravnih enot, agencij, uradov, RTV Slovenija, univerz do sodstva itd. omogoča, da jih po končani poslanski ali ministrski funkciji čaka zaposlitev. Zato imamo toliko brezskrbnega sprehajanja z ene na drugo funkcijo, po končanih poslanskih letih te ljudi čaka le še kakšna višja uradniška funkcija. In druge poslance, ki ne prihajajo iz državnih služb, postavlja v neenak položaj.

In sedaj si predstavljajte, da vam bo čez nekaj mesecev poslanka SMC Jasna Murgel ponovno sodila, saj jo že čaka pisarna na sodišču! Bo sodila v imenu ljudstva, v imenu SMC ali Murgel? Če pustimo ob strani takšne malenkosti, da se niti v času dveh življenjih ne bi zmogla ali želela naučiti slovensko, pa je tako izrazita politična kontaminiranost sodnika nadvse sporna.

Tudi sam sem politično kontaminiran, toda moje tekste lahko berete ali ne. Vaša odločitev. Pri Murglovi pa te izbire ne bomo imeli.

Miro Petek         

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...