Informacije s fronte: Ruska invazija skoraj ne napreduje, okupatorja pestijo izgube osebja in vojaške tehnike

Datum:

Po besedah guvernerja Luganske oblasti Serhija Hajdaja je ruska vojska poleg območja Verhnjokamjanska v Doneški regiji, blizu zahodne meje Luganške oblasti, poskušala napredovati še v štirih smereh, vendar so bili vsi poskusi neuspešni. Okupator se je bil prisiljen umakniti z velikanskimi izgubami. 

Prav tako so ruske sile v Doneški regiji ubile pet ljudi, ranile pa 17. Po besedah guvernerja Doneške oblasti, Pavla Kirilenka, je ruska vojska 7. avgusta ubila enega civilista v Bakmutu, dva v Soledarju, enega v Marijinki in enega v Selidovu. Po Kirilenkovih besedah, je bilo od pričetka polne invazije, v regiji ubitih najmanj 700 civilistov, še 1798 pa je bilo ranjenih. Trenutno pa je še nemogoče oceniti natančno število žrtev v Mariupolu in Volnovahi, dveh mestih, ki ju je okupirala Rusija, poroča The Kyiv Independent.

Župan Melitopola Ivan Fedorov pa je sporočil, da so ukrajinske sile z raketnimi sistemi himars zadele ruske vojaške položaje v industrijskih območjih (v noči 8. avgusta). Po njegovih besedah je življenje izgubilo okoli 100 okupatorskih vojakov, obenem pa je bila uničena raznovrstna vojaška oprema. Britansko obrambno ministrstvo pa je potrdilo predhodne ocene, da je bil velik del ruskega vojaškega vodstva zamenjan zaradi neuspehov v Ukrajini.

Raketni sistem HIMARS. (Foto: Wikimedia commons)

Od pričetka invazije je bilo verjetno odpuščenih vsaj šest ruskih poveljnikov, vključno s poveljnikom Vzhodnega vojaškega okrožja generalpolkovnikom Aleksandrom Čajkom in poveljnikom zahodnega vojaškega okrožja generalpolkovnikom Aleksandrom Žuravljevom. Sprememba v vojaškem vodstvu bo verjetno vplivala na rusko poveljevanje in nadzor v Ukrajini. Ukrajinsko letalstvo je napadlo tri ruske položaje v regiji Herson.

Ukrajinske oblasti so aretirale kolaborante okupatorskih sil
Operativno poveljstvo “Jug” poroča, da so ukrajinske sile ubile dva ducata ruskih vojakov in uničile različno rusko opremo, vključno s tankom T-62, petimi enotami oklepnih in drugih vojaških vozil ter skladiščem streliva v okrožju Berislavski v regiji Herson. Ruske rakete so zadele vojaške cilje v Viniški regiji. Zvečer 7. avgusta je več izstrelkov zadelo vojaške objekte v Viniški regiji, je sporočilo poveljstvo ukrajinskih zračnih sil.

Mladoletna žrtev ruskega raketnega napada, julija v Harkovu. (Foto: epa)

Po navedbah vojske so žrtve, a podrobnejših informacij še ni. Znano je tudi, da so ukrajinske oblasti aretirale sodelavce, ki so pomagali ruski vojski. Ukrajinska nacionalna policija je 7. avgusta poročala, da so identificirali in aretirali šest ruskih simpatizerjev v mestu Bakhmut v regiji Donetsk. Rusije je sicer od februarja dalje, ostala brez 5000 enot vojaške opreme.

Obmejna regija Sumi je pod stalnim obstreljevanjem ruskih sil
Del te je bil uničen, del poškodovan, del opuščen, en del pa je zajela ukrajinska vojska. Iz Harkova pa poročajo o sedmih eksplozijah (7. avgust). Župan Harkova Ihor Terekhov je dejal, da je bilo mesto tarča ruskih raket. Glede žrtev ni informacij. 7. avgusta pa so v regiji Sumi poročali o preko 50 eksplozijah. Ruske enote so obstreljevale severno Sumsko oblast, ki meji na Rusijo. Regija, ki meji na sosednjo državo, je ves čas pod obstreljevanjem okupatorskih sil.

Natovarjanje trupel ubitih ruskih vojakov na območju Harkova, junij. (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...