Integracija nezakonitih migrantov je očitno le pobožna želja

Datum:

Čeprav je znano, da se je pametno učiti iz napak drugih, mnogi tuje napake vseeno ponavljajo. Nič drugače ne velja za države, čeprav te nosijo veliko odgovornost in bi morale narediti vse, kar je v njihovi moči, da poskrbijo za varnost lastnih državljanov. Varnost je dobrina, h kateri poleg zdravja stremimo vsi ne glede na spol, starost ali politično prepričanje.

Ker nezakonite migracije, katerih naraščanju smo priča dandanes, vplivajo na varnostno problematiko, je prav, da se o njih pogovarjamo brez strahu, da nas bodo označili za nestrpneže, nazadnjake. Če se namreč pred katerokoli problematiko zatiska oči, na koncu to v resnici ne koristi nikomur.

Marsikje po Evropi so že pred leti nastali pravcati geti, kamor si pripadniki organov pregona ne upajo vstopiti, s tem pa nastajajo paralelne družbe. Vedno več težav je v šolah. Nemški mediji, med drugim Bild, so se nedavno razpisali o dramatičnih razmerah. Tamkajšnji starši zaznavajo, da se mnogi otroci želijo z namenom, da se ne bi počutili tujci, spreobrniti v islam. Zaradi okrepljenega priseljevanja migrantov v zadnjih osmih letih se je delež muslimanskih otrok začel povečevati. Krščanski otroci se tako pogosto znajdejo v manjšini, zlasti v velikih mestih, kjer že danes obstajajo šole z deležem muslimanskih učencev krepko nad 80 odstotki. Kot pravijo, je težavno, ker veliko otrok z migrantskim izvorom prihaja iz strogih muslimanskih družin, ki pripisujejo velik pomen doslednemu spoštovanju Korana.

Foto: epa

Le upamo lahko, da se nam s tovrstnimi težavami, ki jih zaznavajo v Nemčiji, ne bo treba spopasti. A pred leti smo upali, da ne bomo imeli težav s kriminaliteto, povezano z migracijami, pa žal ni tako. Ker vzor iz tujine kaže, da politika integracije preprosto ne deluje, brez uspešne integracije pa je nemogoče mirno sobivanje, bi bilo smiselno, da se začnejo nezakonite migracije resno preprečevati v državah izvora.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...