Interno poročilo: Rusija na pragu globoke in dolgotrajne recesije

Datum:

Glede na interno poročilo, pripravljeno za vlado, Rusiji grozi veliko daljša in globlja recesija, kot to želijo prikazati javnosti. Po poročanju Bloomberga vpogled v poročilo kaže, da se vpliv ameriških in evropskih sankcij širi, kar pa hudo ovira sektorje, na katere se je Rusija že leta zanašala, da bi poganjala svoje gospodarstvo. Kot kaže, se obeta občutno krčenje gospodarstva in vse večji beg možganov.

Čeprav lahko traja še dolgo, da bomo zaznali vpliv uvedenih sankcij na Rusijo, Evropski svet ocenjuje, da omejevalni ukrepi že delujejo po pričakovanjih, prve rezultate pa kažejo ekonomski kazalniki. Kljub zanikanju to potihoma priznava tudi Rusija. Dokument, ki je rezultat večmesečnega dela uradnikov in strokovnjakov, ki so skušali oceniti resnični vpliv ruske gospodarske izolacije zaradi vojne v Ukrajini, prikazuje veliko bolj grozljivo sliko, kot jo uradniki običajno prikažejo v svojih optimističnih javnih izjavah.

Po ocenah Svetovne banke se bo ruski uvoz leta 2022 zmanjšal za 35,2 odstotka (v primerjavi z 2021), medtem ko bo izvoz v 2022 padel za 30,9 odstotka (v primerjavi z 2021). Ocene kažejo tudi močan porast inflacije v Rusiji, ki naj bi se dvignila celo na 22 odstotkov.

Poročilo naj bi vsebovalo različne scenarije za različne izide, dva od njih pa kažeta, da se bo krčenje ruskega gospodarstva naslednje leto pospešilo in bi se na predvojno raven vrnilo šele ob koncu desetletja ali pozneje. Četudi bi rusko gospodarstvo mirovalo, poročilo predvideva, da bo prihodnje leto doseglo dno za 8,3 odstotkov pod ravnijo iz leta 2021, medtem ko bi v nasprotnem primeru najnižja raven leta 2024 padla na 11,9 odstotkov pod ravnijo iz lanskega leta. Da bi si gospodarstvo opomoglo, bi lahko trajalo več let. Pritisk sankcij se krepi, pridružuje pa se vedno več držav. Oster odmik Evrope od ruske nafte in plina pa ni prizadel le Evrope, ampak tudi sposobnost Kremlja, da oskrbuje svoj trg, poroča Bloomberg.

Foto: epa

Prizadete so vse oblike transporta, grozi jim tudi “beg možganov”
Poleg samih omejitev, ki pokrivajo približno četrtino uvoza in izvoza, poročilo podrobno opisuje, kako se Rusija zdaj sooča z “blokado”, ki je prizadela praktično vse oblike transporta, s čimer je dodatno odrezana gospodarstvo države. Tehnološke in finančne omejitve povečujejo pritisk. Poročilo ocenjuje, da bi lahko do leta 2025 državo zapustilo kar 200.000 strokovnjakov za IT, kar je prva uradna napoved vse večjega bega možganov.

Foto: epa

Sicer je Rusija trdila, da je bil udarec zaradi sankcij manjši, kot so pričakovali, enako so svoje obete za letos prilagodili zunanji ekonomisti, ki so zavrnili prvotne napovedi o globoki recesiji, saj se je gospodarstvo obdržalo bolje od pričakovanj. Dokument poziva k vrsti ukrepov za podporo gospodarstvu in dodatno ublažitev vpliva omejitev, da bi si gospodarstvo leta 2024 opomoglo na predvojno raven in po tem vztrajno raslo. Toda koraki vključujejo številne enake ukrepe za spodbujanje naložb, ki jih je vlada oglaševala v zadnjem desetletju, ko je rast večinoma stagnirala tudi brez sankcij.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...