Poslanka Irgl vladi: so vladni ukrepi v dobro državljanov ali predvsem proizvajalcev električne energije in distributerjev?

Datum:

Inflacija se dviguje, cene energentov, med njimi tudi elektrike, so vsak dan višje, kar ni povsem razumljivo glede na to, da večino električne energije proizvedemo sami. Upravičeno se postavlja vprašanje, ali so ukrepi, ki jih je sprejela trenutna Vlada RS resnično samo v dobro državljank in državljanov, ali pa gre predvsem za korist distributerjev električne energije,” je kritična poslanka SDS Eva Irgl, ki je na vlado v luči njenega ukrepanja naslovila poslansko vprašanje. 

                   

Julija letos smo sodeč po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije zabeležili najvišjo stopnjo inflacije v posameznem mesecu po mesecu avgustu 1995. Zabeležena inflacija na letni ravni je bila 11-odstotna. V enem letu so se tako življenjske potrebščine podražile za 11 odstotkov. Za 14 odstotkov so bile v povprečju višje cene blaga. Cene storitev pa so bile višje za 5,3 odstotka.

Za 17,9 odstotka se je podražilo blago dnevne porabe, za 10,5 odstotka trajno blago in za 2,8 odstotka poltrajno blago. Poslanka Eva Irgl opozarja, da so k letni inflaciji največ (kar 2,1 odstotne točke) prispevale podražitve naftnih derivatov. Tekoča goriva so se namreč podražila za 49,7 odstotka, bencin za 41,1 odstotka in dizelska goriva za 41 odstotkov.

Ob tem je Irglova opozorila na višje cene hrane (podražitev na letni ravni je kar 13,4-odstotna), ki so k letni inflaciji prispevale dve odstotni točki. “Med povišanjem cen hrane izstopa podražitev kruha in izdelkov iz žit za 16,2 odstotka ter mesa za 12,9 odstotka. Električna energija se je podražila za 30,4 odstotka in letni indeks zvišala za 1,1 odstotne točke. Po 0,4 odstotne točke so prispevale višje cene zemeljskega in mestnega plina (za 58,9 odstotka), trdih goriv (za 49,2 odstotka) ter toplotne energije (za 43,3 odstotka). Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, pa je bila 11,7-odstotna (samo za primerjavo naj navedem, da je bila v juliju 2021 ta 2-odstotna),” je izpostavila poslanka.

Foto: Pixabay

Zastavljen cilj vlade za znižanje inflacije absolutno prenizek
Po besedah Irglove je bila inflacija na letni ravni  v Sloveniji julija 2022 nad povprečjem držav članic Evroobmočja in tudi nad povprečjem Evropske unije. V Evropski uniji je bila letna inflacija namreč 8,6-odstotna, v Evroobmočju pa 8,9-odstotna. V poslanskem vprašanju, naslovljenem na vlado Roberta Goloba, je poslanka spomnila na besede predsednika vlade, ki je dejal, da si je njegova vlada zadala cilj, da inflacijo zniža. “Ne glede na to, da je cilj Vlade RS znižanje inflacije, pa je zastavljen cilj absolutno prenizek, saj bi bilo znižanje na 10 odstotkov še vedno konkretno nad povprečjem evroobmočja in Evropske unije,” opozarja Irglova.

Foto: STA

Znano je, da je podražitev cen energentov vključno s povišanjem cen električne energije znatno vplivala na podražitev cen energentov. “Glede na strukturo pridobivanja električne energije v Republiki Sloveniji, ki jo predsednik Vlade RS kot dolgoletni vodja podjetja, ki se ukvarja s trgovanjem in prodajo električne energije, dodobra pozna, še posebej izstopa povišanje cen električne energije,” je opozorila poslanka in dodala, da se povsem upravičeno postavlja vprašanje, ali so ukrepi, ki jih je sprejela trenutna Vlada RS, resnično samo v dobro državljank in državljanov ali pa gre predvsem za korist proizvajalcev električne energije in distributerjev.

Na vlado je poslanka naslovila naslednja vprašanja:

1. Glede na to, da večino električne energije proizvedemo sami, me zanima, na osnovi česa imamo v Republiki Sloveniji drugo najdražjo MWh med evropskimi državami?

2. Katere ukrepe bo Vlada RS sprejela za znižanje inflacije v Republiki Sloveniji?

3. Kako bodo ukrepi Vlade RS kratkoročno in dolgoročno vplivali na inflacijo v Republiki Sloveniji?

4. Katere ukrepe predvideva Vlada RS za preprečitev še dodatne rasti cen energentov vključno s cenami električne energije?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...