Iranski režim nadaljuje s serijskim izvajanjem usmrtitev

Datum:

Iranski režim neizprosno nadaljuje z izvajanjem krutosti. Pred kratkim so med drugim usmrtili 32-letno mamo dveh otrok, pri čemer aktivisti za človekove pravice ocenjujejo, da so v lanskem letu skupno usmrtili kar 746 ljudi. 

                   

Iran se je odzval na nacionalne javne proteste proti vladajoči teokraciji z brutalno serijo usmrtitev, čemur so izpostavljeni tudi pripadniki etničnih manjšin. Najnovejšo poročilo kaže, da sta bila v tem tednu usmrčena Farhad Salimi in Mohammed Ghobadlou.

Salimi, sicer pripadnik kurdske manjšine, je bil usmrčen navkljub dolgoletnim zahtevam, da se mu zagotovi pošteno sojenje in da se ne upošteva izpovedi, ki so bile izrečene na račun ekstremnega mučenja. Z usmrtitvijo pa niso prizanesli niti 23-letnemu Ghobadlouju, čeprav je šlo v tem primeru za demonstranta z duševno motnjo.

“Samovoljna usmrtitev Salimija razkriva zaskrbljujoč vzorec nesorazmerne uporabe smrtne kazni iranskih oblasti proti zatiranim etničnim manjšinam v Iranu. Samovoljna usmrtitev Ghobadlouja je osupnila njegove ljubljene in odvetnika, ki so čakali na njegovo ponovno sojenje, ne da bi vedeli, da so pravosodni organi na najvišjih ravneh tajno zaobšli pravne postopke in očitno s tem poteptali osnovna načela človečnosti in pravne države,” je izpostavila Diana Eltahawy, namestnica direktorja Amnesty International za Bližnji vzhod in severno Afriko.

Foto: Amnesty International

Odvetnik Ghobadlouja je bil manj kot 12 ur prej obveščen, da bodo izvedli usmrtitev njegove stranke. To se je zgodilo, čeprav je julija 2023 vrhovno sodišče razveljavilo smrtno obsodbo in odredilo odredil ponovno sojenje – do ponovnega sojenja pa ni nikoli prišlo, potem ko je posredoval vodilni predstavnik iranskega sodstva Gholamhossein Mohseni Eje’i.

Salimi je tako postal četrti moški iz skupine sedmih Kurdov, ki je bil od novembra lani usmrčen, potem ko je bila skupina moških pred več kot desetletjem obsojeni na smrt v nepravičnem sojenju, ki je trajalo le nekaj minut in temeljilo na “priznanjih”, do katerih so se dokopali na podlagi mučenja. Vedno večji je strah, da nameravajo iranske oblasti takoj izvesti usmrtitve še treh preostalih moških iz skupine – Anwarja Khezrija, Kamrana Sheikheha in Khosrowa Basharata.

Organizacija Human Rights Watch navaja, da je trenutno življenje najmanj 11 ljudi, od katerih je kar 8 Kurdov neposredno ogroženo. Oba nedavna umorjena kot tudi vsi tisti, ki čakajo na usmrtitev, so bili obsojeni zaradi političnih ali z varnostjo povezanih obtožb, ki po mednarodnem pravu nikoli ne bi smele privesti do smrtne kazni.

Želijo ustrahovati vse, ki so nezadovoljni nad iranskim režimom
Michael Page, namestnik direktorja organizacije Human Rights Watch za Bližnji vzhod in severno Afriko, je po poročanju Expressa izpostavil, da so iranske oblasti znane po tem, da izvajajo smrtno kazen na podlagi nepoštenih sojenj, da bi s tem vzbujale strah med prebivalstvom, med katerim so se sprožili vsenacionalni protesti, ki pozivajo k temeljnim reformam v državi.

Iranska brutalna vlada je po Pagovih besedahš e posebej kruta do pripadnikov etničnih manjšin vključno z 11 ljudmi, ki jim grozi neizbežna usmrtitev. V luči nedavnega bombardiranja treh držav (Iraka, Sirije in Pakistana) je dodal, da nedavni napadi Irana v sosednjih državah, ki so povzročili smrt civilistov, in porast usmrtitev na domačih tleh, kažejo, kako malo lahko iranske oblasti prispevajo k pozitivnim spremembam doma in v tujini.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...