Islandski premier odstopil. Kaj bo storil Mramor?

6
Foto: EPA

Islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson je zaradi panamskih dokumentov, ki so razkrili, da ima s soprogo podjetje v znani davčni oazi – na Britanskih Deviških otokih, odstopil. Tako je postal prva “žrtev” afere. Vodenje vlade naj bi prevzel dosedanji kmetijski minister Sigurdur Ingi Johannsson.

Sedaj že nekdanji islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson je do trenutka odstopa grozil z razpustitvijo parlamenta in predčasnimi volitvami, saj naj bi se po lastnih besedah ne bal volje volivcev. Predsednik Islandije njegovi zahtevi ni ugodil, zato mu ni preostalo nič drugega, kot da odstopi.

Zaradi razkritja “Panamskih dokumentov” se je včeraj pred islandskim parlementom zbrala večja množica ljudi, protesti pa so kljub premierjevemu odstopu napovedani tudi za danes. Gunnlaugsson naj bi imel s soprogo v davčni oazi družbo Wintris Inc, ki razpolaga z obveznicami štirih največji islandskih bank v vrednosti 4 milijonov dolarjev.

Afera “Panamski dokumneti”
V začetku tedna je britanski častnik The Guardian razkril imena politikov, poslovnežev in znanih športnikov, ki so imeli registrirane družbe v davčnih oazah z namenom izogibanja plačilu davkov v matičnih državah. Informacije so “ušle” iz odvetniške družbe Mossack Fonesca. Na seznamu so se znašli številni ruski mogotci, zaradi česar so mediji sklepali, da je med največjimi utajevalci tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Na seznamu se je pojavil tudi nogometaš Barcelone Lionel Messi, ki je imel v preteklosti številne težave z špansko davkarijo.

Med znanimi Slovenci, ki naj bi bili omenjeni v dokumentih, izstopajo slovenski finančni minister Dušan Mramor, ki vpletenost zanika, ter boksarski šampion Dejan Zavec, ki trdi, da družbo v tujini sicer ima, a da na njen račun ni bila izvedena nobena bančna transakcija.

Ž.K. STA