Italija: 28 migrantov, “rešenih” ob obali Libije, okuženih s koronavirusom

Datum:

Potem ko je reševalna ladja nemške humanitarne organizacije Sea-Watch pred dnevi ob obali Libije rešila 209 migrantov, so v torek opravljeni testi pokazali, da jih je 28 okuženih z novim koronavirusom. Rešeni migranti so sicer že ves čas v karanteni na trajektu v pristanišču na jugu Sicilije in se niso nikoli dejansko izkrcali.

Da je bilo 28 testov na koronavirus, ki so jih opravili v torek, pozitivnih, je javnosti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil predsednik italijanske dežele Sicilija Nello Musumeci.

Ladja Sea-Watch 3 je sicer 209 migrantov minuli teden “rešila” s treh različnih plovil v bližini libijske obale ter jih nato konec tedna prepeljala v pristanišče Porto Empedocle na jugu Sicilije. Tam so jih z reševalne ladje preselili direktno na trajekt Moby Zaza, saj je zanje pred izkrcanjem obvezna 14-dnevna karantena na plovilu. Kot zatrjujejo na notranjem ministrstvu v Rimu, so tako okuženi že ves čas v “rdeči coni” na trajektu, tako da varnost in zdravje Italije nista na noben način ogrožena.

Člani tihotapske posadke v karanteni
Iz organizacije Sea-Watch so sporočili, da jih italijanske oblasti zaenkrat niso uradno seznanile s pozitivnimi testi na covid-19. Člane posadke Sea-Watch 3 so sicer pred odhodom na novo plovbo testirali in testi so bili takrat negativni. So pa zanje v luči novih dejstev zdaj odredili karanteno na lastni ladji in jih bodo znova testirali, so pojasnili za dpa.

Foto: epa

Zavedamo se, da delujemo v času pandemije. Mesece smo se pripravljali, da smo razvili ustrezno zdravstveno proceduro (…) A ne moremo se izmikati obveznosti, ki bi jo morale dejansko izpolniti evropske vlade, da rešujemo te ljudi in jih pripeljemo na varno,” je poudarila tiskovna predstavnica Sea-Watcha Giorgia Linardi.

Malteške in italijanske oblasti so ob začetku pandemije covida-19 sporočile, da državi nista varni za migrante, ki se s severa Afrike odpravijo v Evropo, a migrantov to ni ustavilo. V zadnjih mesecih lahko reševalne ladje z migranti pristajajo le po dolgotrajnih pogajanjih, migranti pa morajo biti pred izkrcanjem 14 dni v karanteni.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...