Alenka Bratušek in njene butaste trditve o dolgu

Datum:

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je bil sinoči kritičen v soočenju do generalnega sekretarja stranke SAB Jerneja Pavliča, ki je skušal ljudi prepričani o največji zadolženosti Slovenije v zgodovini. Opozoril je, da se za izračun zadolženosti računa delež odstotka javnega dolga izraženega v deležu od BDP in ne absolutni zneski. Namreč pri preučevanju je treba upoštevati gospodarsko rast, prav tako pa tudi inflacijo. “Govoriti kot Bratušek samo o dolgu in zanemariti BDP je enako butasto kot trditi, da je Telekom SLO boljši od Microsofta, ker ima manjši dolg, prihodke pa zanemariš,” je opozoril ekonomist dr. Matej Lahovnik.

Epidemija koronavirusa je terjala svoj davek, zato je morala država intervenirati, medtem pa je skozi PKP pomoči zagotovila sredstva prebivalstvu. Z namenom spodbujanja gospodarstva smo se zaradi epidemije nekoliko več zadolžili, konsolidirani bruto dolg države je konec tretjega četrtletja 2021 znašal 40.134 milijonov evrov ali 79,6 odstotka BDP, kar je nižje od povprečja EU. Generalni sekretar pri stranki SAB Jernej Pavlič je v oddaji Slovenija izbira poudaril, da ima Slovenija rekordno visok javni dolg.

Konsolidirani bruto dolg države je konec 4. četrtletja 2021 znašal 38.858 milijonov evrov. Drži, kot je rekel Pavlič, da imamo najvišji dolg v zgodovini Slovenije, a ga tudi uspešno znižujemo, v primerjavi s stanjem na koncu 3. četrtletja 2021 je bil nižji za 1.277 milijonov evrov. Znižal se je predvsem dolg iz naslova dolgoročnih in kratkoročnih dolžniških vrednostnih papirjev. Dolg države na centralni ravni je znašal 38.116 milijonov evrov ali 73,3 odstotka BDP, na lokalni ravni pa 943 milijonov evrov ali 1,8 odstotka BDP. Skladi socialne varnosti so bili na koncu 4. četrtletja 2021 brez dolga.

Višina javnega dolga (Vir: SURS)

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je opozoril, da se za izračun zadolženosti računa delež odstotka javnega dolga izraženega v deležu od BDP in ne absolutni zneski. Namreč pri preučevanju upoštevati gospodarsko rast, prav tako pa tudi inflacijo. “Govoriti kot Bratušek samo o dolgu in zanemariti BDP je enako butasto kot trditi, da je Telekom SLO boljši od Microsofta, ker ima manjši dolg, prihodke pa zanemariš,” je opozoril ekonomist dr. Matej Lahovnik.

Javni dolg je bil nižji od tistega v času vlade Bratuškove
“Cel svet ve, kakšna je formula za izračun zadolženosti v odstotku od BDP, razen Jernej Pavlič in Alenka Bratušek. Malo se bo še treba učiti,” je pojasnil Počivalšek. Javni dolg je ob koncu leta 2021 znašal 74,4 odstotka BDP in je bil dejansko nižji od tistega v času, ko nas je Bratuškova zadolžila zaradi sanacije bank. Leta 2014 smo imeli 80,3 odstotni javni dolg, leto kasneje pa se je zaradi slabih političnih odločitev v preteklosti in visokih obresti povišal na 82,6 odstotka.

Delež javnega dolga v BDP (Vir: SURS)

Slovenija je letos dosegla rekordno gospodarsko rast, bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvih devetih mesecih 2021 za 7,4 odstotka višji kot v istem obdobju 2020. Zaradi ugodne gospodarske situacije, višjega razpoložljivega dohodka in nižje brezposelnosti je državni proračun decembra 2021 zabeležil 1,1 milijarde evrov prihodkov, kar je največ, odkar beležimo javnofinančne prihodke.

Rast BDP (Vir: SURS)

Vlada se je zadolžila, ker je želela gospodarstvo med epidemijo ohraniti v dobri kondiciji. Za razliko od vlade SD leta 2008 ob izbruhu finančne krize, je odreagirala pravočasno, zato smo lahko hitro bili priča visoki gospodarski rasti in zelo nizkemu odstotku stečajev. “Mi smo se zadolževali, da smo dvignili dodano vrednost. Vlada Alenka Bratušek se je zadolževala, da bi si kupila komisarsko mesto. Pa tudi to ni šlo!” je Pavliča opozoril Počivalšek.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...