Izrael potrdil smrt ugrabljene 19-letne vojakinje

Datum:

Izraelske obrambne sile (IDF) so v torek potrdile smrt 19-letne izraelske vojakinje Noe Marciano, ki so jo Hamasovi teroristi ujeli med svojim barbarskim napadom 7. oktobra in jo nato zadržali v Gazi. V ponedeljek zvečer je Hamas objavil njen videoposnetek, na katerem govori v kamero, se identificira ter recitira imena svojih staršev in svojega domačega kraja.

                   

Po besedah izraelskih obrambnih sil Hamas nadaljuje s “psihološkim terorjem”, smrt 19-letne Noe Marciano pa priznavajo kot smrt “padle vojakinje, ki jo je ujela teroristična skupina”. Marciano iz 414. enote Combat Intelligence Collection Corps je služila v bazi IDF Nahal Oz, Hamas pa jo je po terorističnem napadu vzel za eno izmed skoraj 240 talcev.

V ponedeljek zvečer je Hamas objavil propagandni videoposnetek Marcianove, ki prikazuje, kako govori v kamero štiri dni po tem, ko so jo vzeli za talko, se identificira in recitira imena svojih staršev in svojega domačega kraja. Videoposnetek se je nato prerezal na prikaz njenega trupla. Naslednji dan so izraelske obrambne sile objavile, da je njena smrt potrjena. “Posmrtno je bila povišana,” je sporočila IDF, ko je objavila njeno ime na spletni strani padlih vojakov in dodala, da je obvestila njeno družino. Tiskovni predstavnik IDF kontraadmiral Daniel Hagari je med brifingom potrdil njeno smrt in povedal, da so o njej obvestili tudi družino, poročajo tuji mediji.

19-letna Noa Marciano je živela v Modiinu. Hamas je večkrat podal neutemeljene trditve, da je bila Noa ubita v izraelskih zračnih napadih na Gazo. Izvirni posnetek dokazuje, da so jo umorili hladnokrvni teroristi,” je zapisal ob videoposnetku profil na X.

Naša srca so z družino Marciano, katere hčerko Noo je brutalno ugrabila teroristična organizacija Hamas,” je zapisano v izjavi. IDF je sporočila, da “Hamas še naprej uporablja psihološki teror in se obnaša nečloveško z video posnetki in fotografijami talcev, kot je to počel v preteklosti”. Vojska je ponovila, da uporablja vsa sredstva, tako obveščevalna kot operativna, da talce vrne domov, poročajo tuji mediji,  Kanal 12pa je poročal, da je IDF dejala, da je svojo izjavo o Marcianovi smrti podala na podlagi informacij obveščevalnih služb in ne videa Hamasa. Njena mati Adi Marciano je večkrat javno pozvala k izpustitvi talcev, v ta namen je celo obiskala druge države.

Foto: X

Prejšnji mesec je Adi v intervjuju za Ynet rekla, da želi, da Noa ve, “da jo pogrešam in želim, da pride domov. Instinkti mi pravijo, da je še vedno živa.” Teroristična skupina je trdila, da bo talce izpustila, ko bodo “izpolnjeni ustrezni ukrepi”, kar je Izrael zavrnil kot nadaljnjo psihološko manipulacijo.

IDF vstopili v bolnišnico, kjer Hamas prikriva svoje operacije
Izrael je po poročanju AP News sporočil, da so njegove sile vstopile v bolnišnico Šifa v Gazi, ki so jo obkolili kot del svoje kopenske ofenzive proti Hamasu. Militantna skupina po njihovih podatkih prikriva vojaške operacije v bolnišničnem kompleksu. AP še poroča, da IDF pripravlja “natančno” operacijo proti Hamasu na določenem območju kompleksa, hkrati pa sprejemajo ukrepe za preprečitev škode civilistom. Izrael obtožuje Hamas, da uporablja bolnišnice kot krinko za svoje borce, saj trdi, da je Hamas svoj glavni poveljniški center postavil v in pod bolnišnico Šifa, največjo na obleganem ozemlju. Tako Hamas kot bolnišnično osebje Šifa zanikata izraelske obtožbe.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...