Izredna novica: Milko Novič oproščen in rešen večletne sodne kalvarije!

Datum:

Milko Novič je v ponovnem sojenju oproščen obtožb kaznivega dejanja umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. S tem se je zanj končala večletna sodna kalvarija, saj bi jutri minilo natanko 6 let odkar so ga priprli. “Sodba zame pomeni oprostitev, ne glede na to, kaj bo naredilo tožilstvo in da bo zadeva zastarala. Moja duša je čista in mirna. Lep dan je to. Lepi prazniki se obetajo,” je sodbo komentiral Novič. Grenkega priokusa zaradi zastaranja nima. “Mi je pa hudo zaradi staršev pokojnega Jamnika, ker sta si močno želela, da bi ugotovili, zakaj je moral umreti njun sin,” je dejal.

Po tem, ko je sodišče na prvi stopnji slovenskega kemika dr. Milka Noviča obsodilo na 25 let zapora in je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo, primer pa vrnilo v ponovno odločanje, ga je sodišče oprostilo krivde umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Primer bi sicer v nedeljo zastaral, zato tudi sodba ne bo pravnomočna.

16. decembra 2014 je na parkirišču pred restavracijo Via Bona pod streli umrl direktor kemijskega inštituta Janko Jamnik. V prvih informacijah po umoru so zaokrožile govorice, da je Jamnika ubila visoko usposobljena kriminalna združba. Le nekaj dni po umoru pa je ta teorija odpadla, kot glavnega osumljenca pa so prijeli Milka Noviča. Prostost so mu odvzeli 22. decembra, imel je idealno ozadje za pregon. Bil je nekdanji Jamnikov sodelavec, z inštituta je odšel zaradi krivdne odpovedi delovnega razmerja in ukvarjal se je s streljanjem.

Kot smo že pisali, je bil Novič idealna tarča kriminalnih skupin, ki so imele velike poslovne in finančne interese na kemijskem inštitutu ter stojijo za umorom Janka Jamnika.

Noviča razbremenili številni dokazi
Po besedah sodnice Sinje Božičnik je pregled kamer na obeh najbolj logičnih poteh, ki bi jih izbral Novič, če bi bil morilec, pokazal, da ni možno, da bi se na kraj umora pripeljal s kolesom, kar sicer trdi tožilstvo. V času, ko nima alibija, namreč na prvem od dveh najbolj verjetnih vhodov do restavracije, kjer se je zgodil umor, ni zavil noben kolesar, na drugega pa je zavila kolesarka, ki pa so jo identificirali. Tudi moč dokaza o ujemanju delcev streljanja, najdenih na Noviču in kraju dejanja, ni dovolj velika za obsodbo, je navedla. “Gre za omejitve same znanstvene metode,” je dejala. Ob tem je spomnila, da v sojenju dve od treh izvedenskih mnenj, ki jih je naročilo sodišče, nista mogli z gotovostjo potrditi, da se delci povsem ujemajo. Prav tako sta vsaj dve izvedenski mnenji pokazali, da je možno, da so delci na Noviča prišli s strelišča. Novič namreč trdi, da so delci nanj prešli preko plašča, v bližini katerega je (nazadnje slabo leto pred umorom) večkrat ljubiteljsko streljal na strelišču. Noviča so po oceni sodnice razbremenili tudi podatki baznih postaj, na katere se je v času umora, pred in po njem priklapljal njegov telefon. Iz njih po njeni oceni ni mogoče logično sklepati, da je bil v času umora pred restavracijo, kjer je prišlo do nasilnega dejanja.

Kdor koli je pač že bil in je naredil to grozovito dejanje, ne bo odgovarjal pred sodiščem, ampak pred kakšno drugo neuradno instanco,” je obrazložitev sodbe zaključila sodnica.

Obramba: Novič je nedolžen
Tožilka Blanka Žgajnar je v današnji zaključni besedi izrazila prepričanje, da naj bi Novič Jamnika umoril iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je ta leta 2009 odpustil s Kemijskega inštituta in ker je do leta 2014, ko je prišlo do umora, dokončno izgubil vse možnosti, da se spor z vodstvom inštituta reši v njegovo korist.

Tožilka Blanka Žgajnar. (Foto: STA)

Po pisanju STA je Novičev odvetnik Žiga Podobnik, nasprotno od tožilstva, danes ponovil prepričanje, da je Novič nedolžen. Nekatere priče s Kemijskega inštituta so po njegovih besedah povedale, da Novič ni bil nasilen, prav tako da se ga Jamnik ni bal. To, da je izgubil službo, zanj ni moglo biti presenečenje, ki bi se odrazilo v jezi do Jamnika, saj je bil zaposlen za določen čas in je vnaprej vedel, da mu zaradi pomanjkanja denarja pogodbe ne bodo podaljšali.

Odvetnik Podobnik je odločitev sodišča pričakoval, prav tako takšno potezo tožilstva. “Druga oprostilna sodba zaporedoma je to in čas je, da organi pregona začnejo delati v pravo smer,” je dejal. Novičeva odvetnica Monika Poje pa je dodala, da je sodba velika zmaga Noviča, ne glede na to, da so napovedane pritožbe in ne bo pravnomočna, ker bo zadeva prej zastarala. “Ne glede na to pa v javnosti ne sme obstajati noben dvom o njegovi nedolžnosti, “je dejala.

Sodba zame pomeni oprostitev, ne glede na to, kaj bo naredilo tožilstvo in da bo zadeva zastarala. Moja duša je čista in mirna. Lep dan je to. Lepi prazniki se obetajo,” je sodbo komentiral Novič. Grenkega priokusa zaradi zastaranja nima. “Mi je pa hudo zaradi staršev pokojnega Jamnika, ker sta si močno želela, da bi ugotovili, zakaj je moral umreti njun sin,” je dejal.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...